Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Safeguard 2017 na jaderné elektrárně

Jihočeský kraj - Safeguard 2017 - armáda, policisté, elektrárna budou cvičit ochranu Temelína proti teroristickému útoku. 

Dvě stovky vojáků, policistů a zástupců ČEZ budou od neděle 9. do středy 12. dubna cvičit ochranu Jaderné elektrárny Temelín při teroristické hrozbě. V rámci cvičení Safeguard Temelín 2017 se zaměří především na odvrácení vzdušného útoku i ataku vedeného ze silnice. Cvičení vyvrcholí v úterý 11. dubna praktickými ukázkami. Okolních obyvatel se cvičení nedotkne.

Vojáci začnou svou techniku k jihočeské jaderné elektrárně přesouvat v neděli ráno. Jako první dorazí 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic. K elektrárně přiveze například zařízení pro odpalování raket, radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby. „Naším hlavním úkolem je chránit vzdušný prostor. V okamžiku, kdy je aktivován Národní posilový systém protivzdušné obrany České republiky, se naši vojáci přesouvají přímo k elektrárně. V nadcházejících dnech si zde procvičíme zaujetí postavení, odvrácení útoku ze vzduchu i komunikaci s ostatními složkami,“ uvedla Jana Samcová, tisková mluvčí 25. protiletadlového pluku Strakonice.

Ještě během dopoledne doplní strakonický protiletadlový pluk pěší rota aktivních záloh, která se přesune ze cvičení v Boleticích. Její vojáci by zajišťovali komunikace a okolí elektrárny. „Povolali jsme osmdesát vojáků z aktivní zálohy a zřídíme dvě kontrolní stanoviště. Jedno bude u infocentra elektrárny, druhé pak u čerpací stanice Hněvkovice,“ poznamenal Josef Štěpánek, mluvčí Krajského vojenského velitelství České Budějovice.

Cvičit bude i policie, která má speciální jednotku trvale přítomnu u elektrárny. „Přesuny techniky se nás nebudou týkat. Do cvičení se velmi aktivně zapojí naše temelínská speciální jednotka, kterou doplní pyrotechnici a také policisté z obvodního oddělení,“ konstatoval k zapojení policie její mluvčí Jiří Matzner.

Do cvičení, které se uskuteční mimo areál temelínské elektrárny, se zapojí i ČEZ. „Máme vlastní systém fyzické ochrany, který zahrnuje technické a organizační bariéry včetně desítek pracovníků bezpečnostní agentury. Teroristická hrozba může vyústit v přijetí dodatečných bezpečnostních opatření a v takovém případě by bylo naším úkolem poskytnout armádě především logistickou podporu,“ doplnil temelínský mluvčí Marek Sviták.

Okolních obyvatel se cvičení nedotkne. Maximálně zaznamenají průjezd vojenské techniky a kontrolní stanoviště u infocentra elektrárny a čerpací stanice Hněvkovice. Ta budou zřízena na účelových komunikacích a na běžný silniční provoz nebudou mít žádný vliv. V pondělí a úterý se uskuteční několik průletů vojenských letadel v blízkosti elektrárny.

Program pro média:

Úterý 11.4.

10:30                         sraz novinářů před hlavní administrativní budovou elektrárny a následný přesun na místo praktické ukázky

11:00 – 12:30            praktická ukázka – zásah proti letadlu směřujícímu na elektrárnu a nákladnímu vozidlu, prohlídky stanovišť

12:30 – 12:45            tiskový brífink za účasti představitelů Armády ČR, Policie ČR a společnosti ČEZ

Svoji účast prosím potvrďte e-malem na adresu marek.svitak@cez.cz nejpozději do pondělí 10. 4. 2017
 

Kontakty pro média:

25. protiletadlový pluk Strakonice       KVV České Budějovice
Jana Samcová                                        Josef Štěpánek
602 157 175                                            702 000 364                            

Policie ČR                                                Jaderná elektrárna Temelín
Jiří Matzner                                               Marek Sviták
602 626 872                                              606 635 694

vytisknout  e-mailem