Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

S prodejem bytů podvedl dvě desítky jihočechů

Jihočeský kraj - Kriminalisté zadrželi a obvinili třiadvacetiletého muže z podvodu se škodou 6 000 000 korun a dalších trestných činů při prodeji bytů. (Hl. schránka 974 221 116) 

V těchto dnech zahájili kriminalisté krajského ředitelství policie Jihočeského kraje trestní stíhání třiadvacetiletého muže z Českých Budějovic. Tento výtečník způsobil svým podvodným jednáním škodu ve výši bezmála 6 000 000 korun. Jak se mu to povedlo, zjistili kriminalisté velmi podrobným a několik měsíců trvajícím vyšetřováním. Muž začal podvádět v prosinci roku 2008. Uzavřel jako fyzická osoba (kupující) ve čtyřech případech smlouvu převodu členských práv a povinností k bytovým jednotkám se čtyřmi poškozenými osobami. Poškozené nechal ve smlouvách podepsat, že převzali při podpisu smlouvy vždy celou kupní cenu. Při tom jim však předal za byty pouze část. Při těchto transakcích si podvodník přišel na částku kolem 3 000 000 korun.


Dále jako jednatel společnosti s ručením omezeným, zprostředkovávající úvěry, u 17 poškozených vyvolal a posléze jakoby zjistil, údajné porušení uzavřené zprostředkovatelské dohody o zajištění úvěru. Dělal to tak, že připravil smlouvy a písemnosti, klienti je podepsali. Následně klienty písemně kontaktoval, že je potřeba do smluvní dokumentace doplnit další potvrzení. Při následném telefonickém dotazu pak většinou sděloval, že není nutno reagovat. Pak však klienta oslovil s tím, že porušil smlouvu o zprostředkování, neboť nedodal podklady, úvěr tedy nebude zařízen, ale přesto je potřeba uhradit stanovený poplatek za zprostředkování. V tomto okamžiku pak na poškozené osoby vyvíjej nátlak, tím, že nedodrželi podmínky smlouvy a musí zaplatit dohodnuté sankce a hrozil soudními exekucemi. Uplatnil pak také neprávem, poškozenými vystavené zajišťující směnky. Využíval při tom neznalost právních úkonů poškozených. Dále v listopadu 2009 jako obchodní jednatel jiné realitní společnosti s ručením omezeným zprostředkoval kupní smlouvu o převodu vlastnictví bytové jednotky včetně podílu k pozemku za dohodnutou cenu 1 050 000 korun, tak jak se kupující s prodávajícím dohodl. Peníze převzal a pod záminkou že dostal od kupujícího jen část, si neoprávněně ponechal 280 000 korun.


Spotřeba peněz pachatele převyšovala zřejmě stále příjem a tak v srpnu letošního roku uzavřel dohodu převodu členských práv a povinností k dalšímu bytu a to s občanským sdružením, které byt chtělo koupit. Aby vše urychlil, dohodu také podepsal a podepsal ji také jménem sdružení. To vše i přesto, že měl rozhodnutím státního zástupce zakázáno s tímto bytem, respektive členským podílem k bytu nakládat. Tohoto šikovného realitního obchodníka kriminalisté obvinili z trestného činu podvodu, zpronevěry a z maření výkonu úředního rozhodnutí. Kriminalisté jej zadrželi a podali podnět k návrhu na vzetí do vazby. Zachránili tak další jihočeské občany, kteří by tomuto šikovnému podvodníkovi mohli nešikovně prodat byt s následným nářkem. Soudce návrhu vyhověl a bytový podvodník obývá v současné době velmi bezpečný zamřížovaný byt vazební věznice.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

10. prosince 2010 



 

vytisknout  e-mailem