Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

S kradeným autem překročil povolenou rychlost

JABLONECKO - Policisté zadrželi řidiče s odcizeným BMW, který v obci překročil rychlost a na výzvu k zastavení nereagoval. Při následném pronásledování navíc způsobil dvě dopravní nehody. 

Minulý týden komisař z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání 46letého muže – cizího státního příslušníka jako obviněného se spáchání zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti, kterého se dopustil ve středu 10. dubna.

Tehdy odpoledne krátce po sedmnácté hodině řídil tento cizinec motorové vozidlo BMW M3, přičemž v obci Líšný překročil povolenou rychlost, na základě čehož byl pronásledován hlídkou dopravních policistů z Oddělení dopravní služby Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Řidič jel ve směru od Turnova do Železného Brodu a následně se snažil policistům ujíždět po silnici první třídy číslo deset směrem na Tanvald, přičemž nereagoval na zákonné výzvy k zastavení dávané výstražným osvětlením modré barvy  doprovázené červeným nápisem „STOP POLICIE“ a zvukovým výstražným znamením.

Během tohoto ujíždění se ovšem v obci Držkov snažil předjet osobní vozidlo Škoda Octavia a zařadit se před něj. Při tomto manévru však neodhadl boční odstup a narazil do jeho předního levého blatník. Po tomto střetu nezastavil a pokračoval v jízdě, během které ohrožoval svou riskantní jízdou i další účastníky silničního provozu. Následně mezi Držkovem a obcí Plavy při průjezdu levotočivé zatáčky vlivem nepřiměřené rychlosti narazil zezadu do před ním jedoucího vozidla Renault Clio. Po tomto střetu opět nezastavil a jízdě pokračoval ještě asi 200 metrů. Potom zůstal s vozidlem BMW stát. Z vozu se mu ovšem nechtělo, proto policisté použili donucovací prostředky a následně ho i zadrželi. Měli k tomu vážný důvod. Provedenou kontrolou totiž zjistili, že vozidlo BMW, se kterým před nimi tento cizinec ujížděl, bylo v noci z 9. na 10. dubna odcizeno v Německu. Jeho hodnota v té době dosahovala částky 1.500.000,- Kč. Obviněný muž ho chtěl z Německa převézt přes Českou republiku do Litvy.

Komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného cizince do vazby. Následnému návrhu soudce Okresního soudu v Jablonci nad Nisou vyhověl a obviněného, na kterého byl vydán evropský zatýkací rozkaz, do vazby poslal. Policisté ho následně převezli do Vazební věznice v Liberci. Za spáchání uvedeného trestného činu mu v případě odsouzení v České republice hrozí trest odnětí svobody až osm let.

18. 4. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem