Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rychlost v Praze bude nižší

Počínaje dnem 1. ledna 2010 bude na některých místech na území hlavního města Prahy platit snížená rychlost jízdy motorových vozidel. Zároveň se mění některé postupy policie při provádění silničních kontrol, zejména v oblasti kontroly požívání alkoholu. 

Rychlost v Praze bude nižší
 
Od 1. ledna 2010 bude na komunikacích hlavního města Prahy omezena rychlost jízdy motorových vozidel. Policie ČR tak bude reagovat na rozhodnutí Odboru dopravy Magistrátu hlavního města Prahy, kterým se z důvodu snížení hluku stanoví místní úprava provozu na pozemních komunikacích, a do těchto míst zaměří svou činnost na úseku kontroly rychlosti. (Podrobnější informace: www.praha-mesto.cz). Jedná se o tyto úseky:
 
  • 5. května v úseku Jižní Spojka – Boženy Němcové
  • Cínovecká v úseku Kostelecká – MÚK Letňany (Veselská)
  • Jižní Spojka v úseku Vrbova – Chodovská
  • Spořilovská v úseku Brněnská – Jižní Spojka
  • Lipská v úseku Za Teplárnou – Evropská
  • Jižní Spojka v úseku Barrandovský most – Vrbova ( u ul. Na Mlejnku).
 
Zde bude platit rychlost 50 km/h, kterou zákon č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích stanoví jako rychlost v obci. V případě, že v úseku bude povolena rychlost vyšší, bude vyznačena dopravní značkou. Ke změně limitů rychlosti dojde též v některých úsecích silnic pro motorová vozidla. Rychlost 100 km/h, která zde platila v době od 23.00 do 05.00 hodin, bude nově omezena na 80 km/h.
 
Změna dopravního značení bude probíhat od pondělí dne 28. prosince 2009. Účinná bude ale až od 1. ledna 2010. V této souvislosti policie důrazně upozorňuje všechny řidiče, aby s touto změnou počítali a nejezdili tzv. „ po paměti“. Žádné přestupkové jednání tolerováno nebude, ani být nemůže.
 
Stanovenou rychlost bude, stejně jako dosud, kontrolovat městská i státní policie. Ta disponuje dostatečným množstvím mobilních i laserových radarů, kterými provádí namátkové měření rychlosti na úsecích, které byly z hlediska dopravní nehodovosti vyhodnoceny jako rizikové. Pokud policie řidiče nezastaví přímo, přestupek zadokumentuje a dotyčného předvolá do dalšího přestupkového řízení.
 
Orientační dechová zkouška bude pokaždé
 
Podle interních nařízení budou vždy orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v krvi u řidičů motorových vozidel provádět všichni dopravní policisté v rámci každé dopravní kontroly. Ostatní složky policie k těmto kontrolám přistoupí v případě, že budou plnit úkoly v rámci dozoru nad bezpečností a plynulostí silničního provozu.  
 
Postihy za přestupkové jednání zůstávají nezměněny
 
Postihy řidičů za porušení rychlosti, řízení pod vlivem alkoholu, či jiné omamné nebo psychotropní látky, se nemění a platí stále tak, jak je upravuje zákon č. 361/2000 sb. O provozu na pozemních komunikacích, potažmo zákon č. 200/1990 sb. O přestupcích, případně trestní zákoník. To například znamená, že překročí-li řidič stanovenou rychlost o méně než 20 km/h v obci nebo méně než 30 km/h mimo obec, zaplatí pokutu 1 tisíc korun a přijde o 2 body. V případě, že pojede ještě rychleji, může zaplatit v blokovém řízení až 3 tisíce korun a bodů mu bude vymazáno celkem 5. Řídí-li například vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje, může zaplatit pokutu od 10 do 20 tisíc korun se současným zákazem činnosti od 6 měsíců do 1 roku. Postih bude udělen vždy v souladu s platnými zákony.
 
Přestupky nebude policie tolerovat ani během Silvestra
 
Během silvestrovských oslav se policisté blíže zaměří do míst, kde budou oslavy probíhat. Při silničních kontrolách budou samozřejmě kontrolovat zákaz požívání alkoholu řidiči motorových vozidel a tolerovat jej v žádném případě nebudou.
 
kpt. Bc. Eva Miklíková 28.12.2009

vytisknout  e-mailem