Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rychlé a úspěšné vypátrání nemocného muže

Jedenadvacetiletého schizofrenika se podařilo vypátrat za výrazného přispění Schengenského informačního systému. Středočeská policie po něm vyhlásila dne 29. března 2013 na základě podnětu zdravotnického zařízení pátrání a ještě týž den byl muž vypátrán.  

 
Za přispění centrály SIRENE byl muž po zadržení předán do zdravotnického zařízení v Berlíně a následně dopraven do České republiky. Vzhledem k tomu, že trpí vážnou duševní poruchou je v současnosti hospitalizován v léčebně.
 
Jeho zdravotní stav se zhoršil na tolik, že se muž stal nebezpečný sobě i okolí. V roce 2006 se pod vlivem nemoci dopustil vraždy své matky. Po té mu byla nařízena ochranná psychiatrická léčba. Následně byl léčen již pouze ambulantně a při poslední kontrole bylo zjištěno vážné zhoršení jeho stavu vyžadující si hospitalizaci. Do léčebny však muž nenastoupil a utekl.
 
Zdravotnické zařízení předalo podnět Policii ČR a bylo ihned vyhlášeno pátrání prostřednictvím  Schengenského informačního systému, společné pátrací databáze evropských států. Systém disponuje speciálním druhem pátrání právě pro tyto případy. Na základě něj se podařilo osobu vypátrat ještě týž den v Berlíně. Zde ho zadržela místní policie na základě oznámení o sebevražedném úmyslu. Prostřednictvím centrál SIRENE byly obratem předány potřebné zdravotnické informace, které umožnily jeho efektivní zákrok vůči osobě a pohřešovaný byl umístěn do místního zdravotnického zařízení. Zároveň byla dohodnut  repatriace. Návrat osoby zpět do ČR byl realizován ve středu 4. dubna 2013. Z bezpečnostních důvodů byl dopraven zpět do vlasti za doprovodu německé a české policejní eskorty.
 
Díky okamžité reakci středočeské policie a využití SIS a spolupráce centrál SIRENE se zjevně podařilo zabránit ohrožení jak samotného postiženého, tak veřejnosti.
 
 Schengenský informační systém v tomto případě znovu potvrdil svoji efektivitu a rychlost. Pro představu o jeho výkonnosti lze uvést, že od připojení ČR k tomuto systému v září 2007 již bylo díky němu vypátráno více než čtyřicet tři tisíc mezinárodně hledaných osob a věcí. Odbor mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR, který plní úkoly české centrály SIRENE, tak denně řeší v průměru dvacet zásahů. Před připojením k SIS se jednalo o jednotlivé případy za týden.
 
 
 
Odkazy do noveho okna

Předání věcí  a zajištění místa

Předání věcí a zajištění místa 

Detailní náhled

Spokojený pacient se sestrou před zajištěním na přepravním lehátku v naší sanitce

Spokojený pacient se sestrou před zajišt... 

Detailní náhled

Vystupování pacienta z německého vozidla

Vystupování pacienta z německého vozidla 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem