Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rvačky mladistvých

Pražská policie prověřuje několik rvaček mezi mladistvými a rozkrývá jejich pozadí. 

Kriminalisté třetího policejního obvodu se od konce ledna zabývají případem rvačky, která se odehrála na Proseku, a jejíž záběry se objevily na sociálních sítích a v médiích. Policie aktéry incidentu, kteří jsou mladiství, ztotožnila a nyní s nimi probíhají úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. V rámci tohoto případu kriminalisté úzce spolupracovali a nadále spolupracují i se strážníky městské policie, příslušnou Městskou částí Prahy 9, a pracovníky Orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD). 

Vyšetřovatelé při prověřování případu zároveň zjistili pozadí těchto rvaček, které se na sociálních sítích a následně i v médiích objevovaly. Tyto incidenty jsou často zinscenované a mezi aktéry předem domluvené, kdy cílem je zviditelnění jejich účastníků na sociálních sítích s ambicí dostat se i do médií. Dalším záměrem je získávání „followerů“ tzn. lidí, kteří sledují konkrétní profil na sociální síti. 

V tuto chvíli kriminalisté evidují skupinu 20 až 30 mladistvých, kteří se scházejí na různých místech po Praze a jednotlivé bitky si mezi sebou domlouvají skrze sociální sítě. Na jejich ztotožnění policisté intenzivně pracují, přičemž valnou většinu už i znají. V případě prokázání jejich protiprávního jednání bude postupováno podle trestního řádu, kdy nejpravděpodobnější právní kvalifikací je trestný čin výtržnictví. Pachateli takového jednání hrozí trest odnětí svobody v délce až dvou let, v případě mladistvého je to poloviční trestní sazba. 

Konkrétně u případu na pražském Proseku se jednalo o kamarády, kteří po skončení zinscenované rvačky spolu odešli na pivo, jakoby se nic nestalo. Kriminalisté v průběhu prověřování celého případu kontaktovali i zákonné zástupce jednotlivých aktérů, kdy přístup rodičů byl mnohdy až zarážející. Matka jednoho z mladistvých na „zábavě“ svého syna neviděla vůbec nic špatného. Naopak se pozastavovala nad tím, proč celou věc policie vůbec řeší.   

V této souvislosti je třeba připomenout, že výchova dětí začíná v rodině a rodiče by měli být těmi, kteří půjdou svým dětem příkladem. I pouhé tolerování a schvalování násilí v podobě zmiňovaných rvaček může být pro policii a školu signálem, že je v rodině dítěte či mladistvého něco v nepořádku. Z tohoto důvodu se kriminalisté rozhodli, že takové případy včetně již zmíněných „followerů“ budou hlásit pracovníkům OSPODu, aby u ztotožněných osob prověřili, v jakém prostředí děti a mladiství vyrůstají.  

Zmíněné problematice se v rámci přednáškové a besední činnosti na školách věnují i policejní preventisté. S žáky a studenty policisté rozebírají nejen kazuistiky ale i právní rámec násilného jednání a související trestně právní odpovědnost včetně rizik šíření nebo schvalování takových videí na sociálních sítích.  

Na závěr nutno zmínit, že mediální zkratka v podobě slova „gang“, která se v souvislosti s těmito rvačkami mladistvých používá je nepřesná a zavádějící. Gang je totiž uskupení, které má jasně danou hierarchii, vůdce, členy a rozdělené úkoly k páchání organizované trestné činnosti. O tom se v případě rvaček mladistvých rozhodně mluvit nedá.  

por. Bc. Jan Daněk – 8. 4. 2019

vytisknout  e-mailem