Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Různé podvody a zpronevěra

Bruntál - matku a další známé měli připravit o peníze 

Podvody a zpronevěra
Pod smyšlenými legendami měli od čtyř poškozených vylákat přes 900 tisíc korun. Podvodně získané peníze měli prohrát na automatech. Obviněný měl také matce zpronevěřit životní úspory přesahující 300 tisíc korun.
V těchto dnech policejní komisař obvinil 51letého muže z přečinů podvodu a zpronevěry a 47letou ženu ze zločinu podvodu. Protiprávního jednání se měli dopustit tím, že částečně sami a částečně ve formě spolupachatelství, měli od října 2012 do června 2014 na různých místech okresu Bruntál, v Olomouci a Ostravě od čtyř poškozených vylákat podvodně přes 900 tisíc korun. Nejprve oba obvinění měli přesvědčit pod smyšlenou legendou (že dluží peníze a přijdou o rodinný dům, ve kterém společně bydlí) matku obviněného, aby si vzala od finančních institucí půjčku 200 tisíc korun. Následně měli přesvědčit pod stejnou legendou i bratra poškozené, aby si půjčil peníze. Ten jim měl předat 190 tisíc korun, kdy většinu peněz si půjčil a přitom zastavil i vlastní dům. Následně měla obviněná poškozeného znovu kontaktovat s různými legendami, kdy jí měl předat další peníze z různých úvěrů ve výši necelých 300 tisíc korun. Obviněná mu měla sdělit, že má zdědit čtyři miliony a peníze mu pak hned vrátí. Další poškozená jim zapůjčila 90 tisíc korun. Poslednímu poškozenému obviněná měla tvrdit, že potřebuje peníze na rezervaci a zakoupení bytu v Olomouci. Muž jí vyplatil 168 tisíc korun. Zapůjčené peníze nikomu z poškozených nevrátili. Obviněný měl také své matce zpronevěřit ze dvou vkladních knížek, které mu zapůjčila na nákup pily, přes 300 tisíc korun. Obviněná žena policistům sdělila, že peníze prohráli v hracích automatech. Žena je v současné době ve výkonu trestu za podobnou trestnou činnost a nyní jí hrozí trest odnětí svobody do výše osmi let. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na pět let.
  
Úvěrové podvody
Měl poskytovat potřebné podklady k vyřízení půjček, poučit žadatele, jak se mají při sjednávání půjček chovat. Část peněz z úvěrů mu pak měli žadatelé předat.
Z přečinu úvěrového podvodu si vyslechl v těchto dnech obvinění 42letý muž. Je mu kladeno za vinu, že od poloviny prosince 2013 do března 2014 v Bruntále a Jiříkově měl mít v úmyslu získat věci či peníze pro svou potřebu a tak měl poskytovat falešné pracovní smlouvy, výplatní lístky a potvrzení o výši pracovního příjmu v devíti případech sedmi žadatelům. Podmínkou mělo být, že po schválení a vyplacení půjčky či poskytnutí úvěru na zboží, mu část peněz nebo zboží předají. Tímto způsobem měl získat zboží či finance v celkové výši 50 tisíc korun. Celková škoda činí přes 117 tisíc korun. V jednom případě byla žádost na 150 tisíc korun finanční institucí zamítnuta. Při domovní prohlídce v bytě obviněného policisté zajistili listinné materiály, falešné smlouvy a výplatní lístky, které měl sám vystavovat a opatřovat razítkem.   Nyní mu hrozí trest odnětí svobody do výše dvou let.
Tomuto případu předcházelo trestní stíhání žadatelů za neplacení různých úvěrů, půjček a uvádění nepravdivých informací do žádostí o poskytnutí úvěrů.
 
komisař por. Bc. Pavla Jiroušková
skupina tisku a prevence Bruntál
1. 10. 2015
 

vytisknout  e-mailem