Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rozsáhlé taktické cvičení v objektu ČEPS

Všechny složky IZS se dnes účastnily taktického cvičení pro případ teroristického útoku v objektu České energetické přenosové soustavy v pražské Michli.  

V prostorách objektu ČEPS dnes od třinácté hodiny probíhalo taktické cvičení pod záštitou Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, kterého se účastnily všechny složky integrovaného záchranného systému. Taktické cvičení bylo zaměřené na řešení situace v případě teroristického útoku na objekt ČEPS, s cílem eliminovat pachatele, zajistit evakuaci osob a poskytnout první pomoc zraněným.  

Cvičení se účastnily desítky policistů z různých útvarů, od operačního střediska, přes pohotovostní, speciální a zásahovou jednotku až po policejního vyjednavače. Jinými slovy, do cvičení se zapojily všechny útvary, které by situaci řešily v případě reálného útoku. Na místě ovšem nechyběli ani strážníci městské policie a členové Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Bez těchto složek by pochopitelně bylo cvičení neúplné.

Aby se cvičení co nejvíce přiblížilo reálné situaci, nikdo z účastníků nebyl předem seznámen s konkrétní modelovou situací, která v objektu nastane. Všichni přímí aktéři byli pouze instruováni, že se v průběhu dne stanou součástí taktického cvičení v objektu České energetické přenosové soustavy v pražské Michli. Vše odstartovalo oznámením, které na tísňovou linku 158 učinili sami útočníci, kteří se již lstí dostali do objektu, zneškodnili ostrahu, obsadili dispečink a vyhrožovali likvidací přenosové soupravy. Zaměstnance dispečinku si teroristé vzali jako rukojmí.

Operační důstojník tedy na místo vyslal nejbližší hlídky a posléze už všichni postupovali tak, jako by jednali v případě reálného teroristického útoku.

Velice důležitou součástí každého cvičení je samozřejmě i důkladná dokumentace a následné vyhodnocení. Každý jednotlivý krok proto sledovali zkušení hodnotitelé a také dokumentační skupina. Kromě toho celou situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník a dva drony, které poskytla společnost ČEPS pro dokumentační účely.

Hlavním úkolem cvičení bylo prověřit spolupráci jednotlivých složek IZS, flexibilitu útvarů, rychlost zásahu a v neposlední řadě i taktiku celého zásahu. Samotné vyhodnocení bude trvat několik následujících dnů.

„Už nyní ale mohu s jistotou říci, že cvičení ve spolupráci se společností ČEPS bylo pro nás všechny velice přínosnou zkušeností do budoucna. Spolupráce s ČEPS byla na vysoké úrovni a i díky zodpovědnému přístupu jejího vedení se cvičení velice věrohodně přiblížilo reálné situaci. Policejní činnosti vykonávané v případě těchto mimořádných událostí jsou nejsložitějšími procesy, které mohou policisté na místě činu řešit. Proto je nutné se prostřednictvím cvičení a připravených modelových situací přesvědčit, zda je Policie české republiky na tyto hrozby připravena.,“ říká plk. Mgr. Miloš Trojánek.

„Provozovatel přenosové soustavy je významný subjekt kritické infrastruktury státu i evropské kritické infrastruktury. Jsme si vědomi, že zajištění spolehlivého a bezpečného provozu celé elektrizační sítě se neobejde i bez pravidelné spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému na cvičeních tohoto typu. Jakkoliv věříme, že podobné situace nebudeme muset nikdy ve skutečnosti řešit,“ dodává Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Odkaz na tiskovou zprávu společnosti ČEPS naleznete zde.

por. Mgr. Iveta Martínková – 28. 11. 2016

vytisknout  e-mailem