Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozsáhlá policejní opatření

ČR navštívila delegace Čínské lidové republiky. 

Rozsáhlá bezpečnostní opatření připravila Policie ČR v souvislosti s třídenní návštěvou delegace z Čínské lidové republiky. Přestože se vysoké riziko narušení veřejného pořádku neočekávalo, bylo naší povinností zabezpečit klid a pořádek v průběhu celých tří dnů. Na tom se podílel Útvar pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby, Útvar pro ochranu prezidenta České republiky ochranné služby, policisté z Krajského ředitelství hlavního města Prahy, cizinecká policie, pyrotechnická a letecká služba, útvar odhalování organizovaného zločinu a další složky Policie ČR. Z preventivních důvodů byl připraven také náš antikonfliktní tým.
 
„Celé opatření jsme připravovali několik týdnů předem, tak, aby byla zajištěna bezpečnost nejen chráněných osob, ale i všech zúčastněných občanů, politiků i podnikatelů. Kromě návštěvy 1. místopředsedy vlády Čínské lidové republiky se zde ve stejném termínu konalo ještě fórum pro čínské investice (China investment forum) a setkání představitelů regionů (Local leaders meeting). Sešlo se zde více než 1500 zástupců ze šestnácti zemí střední a východní Evropy a patnácti provincií Číny,“ popsal náročnost operace policejní prezident plk. Tomáš Tuhý. „Návštěvníci však byli rozmístěni do několika míst, nikdy se nesešli v jednom čase na jednom místě, což pro nás mělo své výhody, ale obnášelo to zároveň bezpečnostní rizika a nároky na vyšší počet nasazených policistů,“ doplnil policejní prezident.
 
Návštěva čínské delegace se neobešla bez drobných kolizí. Ty souvisely vesměs s odporem proti postupu Číny vůči Tibetu. Několik drobných protestů se uskutečnilo na různých místech Prahy, například na Prašném mostě poblíž Pražského mostu. Ve chvíli, kdy tudy ve čtvrtek odpoledne čínská delegace projížděla, několik lidí z davu Číňanů, kteří politiky vítali vlajkami, napadlo příznivce Tibetu. Policisté zde museli situaci uklidňovat. Jednání občanů však nepřekročilo hranici přestupku proti veřejnému pořádku.
 
Bezpečnostního opatření se v průběhu tří dnů zúčastnilo několik set policistů.
 
 
29. srpna 2014
plk. Ing. Jana Macalíková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem