Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Romantický podvod

Muže z Prahy prostřednictvím aplikace kontaktovala žena, která se představila jako Scarlett Johansson s nabídkou koupi její fanouškovské karty za několik tisíc dolarů s tím, že pak bude dostávat pět tisíc dolarů měsíčně. A on uvěřil. 

Počátkem května kontaktovala děvětačtyřicetiletého muže přes aplikaci WhatsApp žena, která se představila jako známá americká herečka Scarlett Johansson s tím, že pokud si koupí její fanouškovskou kartu za dva a půl tisíce dolarů, bude na oplátku každý měsíc dostávat pět tisíc dolarů. Poškozený uvěřil, peníze si půjčil a poslal na daný účet. S herečkou dál komunikovali a po nějaké době mu skutečně objednaná karta přišla, společně s kartou kreditní od nejmenované banky. Muž zjistil, že na kreditce je necelých pět milionů dolarů, a tak se pokusil opakovaně převést dvacet tisíc dolarů na svůj účet. Peníze mu však nedorazily. Nepochodil ani v případě snahy uhradit kreditní kartou své nákupy. Ba co víc, nejmenovaná banka mu tuto kartu zablokovala a poškozený byl tak nucen poslat tisíc dolarů právnímu zástupci herečky, aby mu byl účet odblokován. Tato situace se několikrát opakovala, a ačkoli muž platit kartou nemohl, a peníze na účet nechodily, opakovaně posílal tisíce dolarů na její odblokování prostřednictvím BITCOINMATu. Poškozený uvedl, že to mohlo být tak za částku tak sto padesáti tisíc korun. Komunikace s herečkou trvala do polovina srpna a společně se domluvili, že za ní poškozený přiletí do New Yorku. Za tímto účelem si zakoupil letenky, ale obratem mu bylo sděleno, ať nikam nelétá, že zástupce herečky si to nepřeje. Zoufalému fanouškovi tak nezbývalo nic jiného, než letenky stornovat, čímž přišel o více než deset tisíc korun a neodletěl.

V polovině září si muž v aplikaci TELEGRAM na internetu všiml inzerátu, který nabízel výhodné krypto investování se ziskem necelého půl milionu korun a vkladem patnácti stokorun. Za tímto účelem kontaktoval inzerenta, který mu poradil, aby si do svého mobilu stáhnul potřebnou aplikaci TRUST WALLET, a jejím prostřednictvím pak poslal zmiňovaných patnáct set korun. Po provedené transakci ho inzerent, kontaktoval s tím, že pokud chce zmiňovaný půl milion vybrat, musí ještě uhradit několik poplatků souvisejících s převodem. Poškozený tímto způsobem poslal necelých deset tisíc korun. To však inzerentovi nestačilo a chtěl po poškozeném zaplatit další poplatky. Muž však další finance již neměl, a proto kontaktoval svou banku, zdali se nestal obětí podvodu, což mu pracovníci banky potvrdili.

S touto zkušeností pak odešel oba dva případy nahlásit na policii. Průběhu výslechu uvedl, že netušil, že by se v obou případech mohlo jednat o podvodné jednání a vše vnímal velmi věrohodně. Bohužel se svým jednáním dostal do finančních dluhů.

Oba případy jsou v tuto chvíli prověřovány pro podezření ze spáchání trestného činu podvod.

Romantické podvody je přicházející trend z ciziny, kdy se pachatele vydávají za celebrity nebo jejich manažery a snaží se u poškozených získat důvěru a vylákat z nich peníze. U těchto podvodů nejsou obětmi jen ženy, ale i muži jako v tomto případě.

por. Mgr. Jan Rybanský – 18. říjen 2023

vytisknout  e-mailem