Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

"Rock for people"

KRÁLOVÉHRADECKO - Z pohledu policie 

AKTUALIZACE

Stejně jako loňský festival, tak i letošní proběhl z pohledu policie v klidu a bez vážnějšího narušení veřejného pořádku.

V průběhu festivalu jsme se zaměřovali na dohled na veřejný pořádek a na dopravu v okolí festival parku, především při příjezdu a odjezdu příznivců hudby. Ani během tohoto jsme se nesetkali s většími problémy. Na okolních silnicích festival parku jsme v průběhu konání provedli značný počet silničních kontrol v rámci mnoha desítek resp. stovek. Při těchto jsme zjistili v průměru 5 řidičů pod vlivem alkoholu denně, kdy v poslední (6.7.) den, kdy hromadně opouštěli hosté festival park byl tento počet o pár řidičů vyšší. U naprosté většiny se však nejednalo o nijak vysoké hladiny alkoholu zjištěné dechovou zkouškou. U čtyř desítek řidičů jsme zjistili spáchání přestupku (mimo řízení pod vlivem alkoholu), který jsme vyřešili blokovou pokutou.
 V průběhu festivalu jsme přijali 5 oznámení o protiprávní činnosti majetkového charakteru. Jednalo se o krádeže peněz, či mobilních telefonů, buď ze stanu, či volně odložené. Také jsme přijali oznámení o poškození motocyklu. Případy řešíme jako přestupky. Další dva případy krádeže řešíme pro podezření ze spáchání trestného činu. V jednom případě se jednalo o motocykl, který odcizil dosud neznámý pachatel z parkoviště.  Za pomoci občanů se motocykl podařilo vypátrat a předat zpět majiteli. V druhém případu se jednalo o mobilní telefon a peníze v celkové výši přesahující 5 tisíc korun.
Dále jsme se zabývali i oznámením "odcizeného" vozidla, které jsme však po příjezdu nalezli na parkovišti, s tím, že oznamovatel si přesně nepamatoval kde ho zaparkoval. Další "oznámení" se týkalo "odcizeného" telelefonu a peněz, kdy dané věci oznamovatel posléze našel u svého stanu.

Na závěr nutno podotknout, že z pohledu Policie ČR se jedná o festival, který opakovaně probíhá v klidu. Z porovnání počtu osob, které festival navštívily s počtem oznámeného protiprávního jednání vyplývá, že příznivci hudby se vskutku přijeli bavit a nikoliv tropit výtržnosti, či si hromadně "přilepšovat" krádežemi. 

por. Bc. Jan Čížkovský
6. července 2016, 17:10

_______________________________________________________________________________________________________

Ve dnech od 2. 7. do 6. 7. 2016 (3. 7. - 5. 7.) se v prostoru letiště v Hradci Králové koná tradiční hudební festival „Rock for People“. Podle očekávání se do Festival parku sjede cca 20 tisíc návštěvníků. Policisté proto chystají v této souvislosti zvýšený dohled jak v místě konání akce, tak i v jejím blízkém okolí, zejména při příjezdu a odjezdu účastníků festivalu.

Na zajištění hladkého průběhu se proto tradičně budou podílet policisté z řad dopravní, pořádkové i kriminální služby. Hlídky dopravní policie budou zejména monitorovat oboustrannou příjezdovou trasu na hradecké letiště. V ulici Jana Černého bude snížena rychlost a řidiči zde budou upozorňováni na zvýšený pohyb chodců a cyklistů. Vzhledem k předpokládanému navýšení dopravy  zde bude nutné dbát zvýšené opatrnosti zejména v době snížené viditelnosti a v nočních hodinách. Dopravní policisté se rovněž zaměří na případné požívání alkoholu a jiných návykových látek u řidičů motorových vozidel.

V průběhu loňského konání festivalu nedošlo k žádnému vážnému narušení pořádku. V rámci dopravní akce loni policisté zkontrolovali 613 vozidel. Zjistili při nich celkem 82 přestupků. Konkrétně se jednalo o 45 případů porušení rychlosti, 16 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu. Policisté  na festivalu rovněž vyřešili několik přestupků, zejména v souvislosti s občanským soužitím.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 28. 6. 2016 v 11:25

vytisknout  e-mailem