Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Rizika spojená se stopováním

Nebezpečné cestování 

   Se slunečnými dny letních měsíců vzrůstá zájem lidí o cestování. Někteří využívají komfortu, který nabízejí cestovní kanceláře, kdy v ceně zájezdu mají zahrnuto takřka vše od dopravy až po ubytování. Jiní dají přednost pohodlí vlastního automobilu, nebo využijí k cestě za svým cílem hromadné prostředky jako například autobus či vlak. Jsou mezi námi i tací, kteří za krásami naší vlasti cestují takzvaným stopem. Takové cestovatele pak mohou řidiči vidět, jak stojí u vozovky a v ruce drží lístek s názvem cílového místa. Anebo je s nataženou rukou a zdviženým palcem žádají o svezení. 
   Každý ze stopařů by si ale měl uvědomit, že „jízda stopem“ je sice levný způsob dopravy, ale zároveň také velmi riskantní. Nikdo totiž nemůže dopředu vědět, kdo mu zastaví. Snadno se pak může stát, že řidič náhle sjede z vozovky třeba do lesa nebo na nějaké jiné odlehlé místo. Dřív než se stihne řidič vzpamatovat, využije potencionální pachatel momentu překvapení. V lepším případě celá událost skončí krádeží peněženky či jiných věcí. V horším případě může dojít i k násilnému trestnému činu jako je například fyzické napadení, loupež nebo dokonce vražda. V případě stopaře – ženy a řidiče – muže hrozí pochopitelně i trestný čin mravnostního charakteru. Téměř vždy si takto napadené ženy nesou psychické následky po celý život.
  Stejně tak by ale měli být opatrní i řidiči a dobře zvážit, zda stopaře svezou či nikoliv. V minulosti se již několikrát stalo, že řidič s dobrým úmyslem stopujícímu zastavil. Ten se mu pak odměnil tím, že jej donutil pod pohrůžkou násilí sjet z vozovky právě na nějaké odlehlé místo. Rázem si tak role vyměnili. Z řidiče se stal stopař a naopak. Z dobrodruha žádajícího o svezení se navíc vyklubal zloděj, násilník anebo dokonce obojí.
  Mým záměrem je takto poukázat na rizika se stopováním spojená. Bohužel všechny uvedené případy muži zákona již v minulosti několikrát šetřili. Policisté z praxe vědí, že někteří lidé si ze strachu či studu takové nepříjemné zážitky nechávají pro sebe. Určitě je ale dobré vždy, pokud se někomu něco podobného stane, policisty vyhledat a ihned jim celou věc oznámit. Pokud si ještě navíc bude potencionální oběť pamatovat popis pachatele, je vysoká pravděpodobnost jeho dopadení a následného potrestání.
  Jestliže i přes tato varování budete vy, milí stopaři a stopařky využívat vámi oblíbený způsob cestování, mějte u sebe vždy něco, čím se v případě potřeby můžete bránit. Na střelnicích nebo ve specializovaných prodejnách se zbraněmi můžete zakoupit různé slzotvorné prostředky. Pokud je v případě nouze včas použijete, máte dostatek času na útěk. To pochopitelně platí i pro vás, řidiči, kteří hnáni vykonáním dobrého skutku stopařům zastavíte. Pepřový sprej nezabere tolik místa a v přihrádce na dveřích jej budete mít vždy při ruce.
  Na závěr jedna rada pro všechny cestovatele, ne jen ty stopující. Pokud pojedete do zahraničí, včas se informujte o tamních zákonech. Nezapomeňte, že každý stát má zákony jiné a jejich neznalost nikoho neomlouvá.

nprap. Simona Čejková

vytisknout  e-mailem