Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Řídím, piju nealko pivo

MS kraj – „Řídím, piju nealko pivo“ bezpečnostně preventivní akce zaměřena na řidiče 

Užívání alkoholu všeobecně snižuje schopnost vnímání a zpomaluje reakce. Jestliže poté, ve stavu, kdy jsou alkoholem ovlivněny tyto schopnosti, usedne řidič za volant vozidla nebo nasedne na sedadlo jízdního kola, může se stát nebezpečným nejen sobě samotnému, ale také dalším účastníkům silničního provozu.  Tímto jednáním se také vystavuje trestnímu postihu, tak jak je stanoveno zákonem. Preventivní akce „Řídím, piju nealko pivo“ cílí na skupinu účastníků silničního provozu – řidiče motorových i nemotorových vozidel. Odměnu v podobě jednorázového alkohol testu, kterou v rámci preventivní akce dostávali zodpovědní řidiči, poskytl Český svaz pivovarů a sladoven.

Hned dvě preventivní aktivity tohoto rázu, zaměřeny na řidiče motorových vozidel, proběhly ve dnech 12. a 16. července 2021 ve Frýdku Místku na ul. Střelniční a ul. Míru. Dopravní policisté Frýdek-Místek spolu s preventistkou Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje působili na oslovené řidiče a například připomínali také to, jak je důležité nepodceňovat zbytkový alkohol před samotnou jízdnou. Od preventistů v závěru obdrželi jednorázový alkohol test.

Stejně jako je jízda pod vlivem alkoholu nepřípustná pro řidiče motorového vozidla, taktéž je tomu i při jízdě na kole. Cyklista je také účastníkem silničního provozu a to jako řidič nemotorového vozidla.  Přestože cyklista nemusí být vlastníkem řidičského průkazu, musí znát pravidla silničního provozu a těmito se při jízdě na jízdním kole řídit. V případě postihu je potom na cyklistu nahlíženo stejně jako na řidiče motorového vozidla, proto by se i cyklisté měli alkoholu vyhýbat nejen před jízdou, ale také během jízdy.

Zvyšující se počet cyklostezek a cyklotras napříč celou republikou výrazně napomáhá k rozvoji cykloturistiky. Cyklistika nebo cykloturistika se v našich zeměpisných šířkách stala velmi oblíbenou a proto se policejní preventisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje vydali také na cyklostezky, za řidiči nemotorových vozidel. Nejen k výletům je však jízdní kolo využíváno. Mnozí z nás jízdní kolo využívají i jako prostředek, kterým se snadno a rychle přesunou tam, kam potřebují a pohybují se tak nejčastěji např. ve městech nebo jeho okrajových částech.

Ostravě se uskutečnila preventivní akce 14. července 2021 v dopoledních hodinách, konkrétně na cyklostezce ve Vratimově. Policisté z oddělení prevence společně s ostravskými dopravními policisty připomněli cyklistům základní zásady bezpečného pohybu na jízdních kolech a také zákaz požívání alkoholu „před a během jízdy“. Cyklisté si odvezli preventivní materiál v podobě orientačního alkohol testu, reflexní pásek a také reflexní pás na rám kola.

Během středečního dopoledne dne 14. července 2021 vyrazila policejní preventistka moravskoslezského kraje společně s cyklohlídkou obvodního oddělení na cyklostezky v městě Krnov na Bruntálsku, kde společně oslovily projíždějící cyklisty. Nejen bezpečnost cyklistů v dopravě, používání ochranné přilby, ale zejména to, že alkohol nepatří ani za řídítka jízdního kola, bylo hlavním tématem. A protože diskuze s cyklisty byla zejména o alkoholu, cyklisté obdrželi společně s preventivním materiálem i jednorázové alkohol testy.

Na cyklisty v Novém Jičíně, konkrétně na cyklotrase „Koleje“, vedoucí z Nového Jičína do Hostašovic, apelovala preventistka moravskoslezského kraje společně s preventistou obvodního oddělení Nový Jičín dopoledne 15. července 2021.  V rámci preventivní akce upozorňovali cyklisty na dodržování pravidel bezpečného jízdy na kole, zákaz požívání alkoholických nápojů a možné postihy s tím spojené. Cyklisté byli závěrem odměněni preventivním materiálem ve formě reflexních pásků, přívěsků, alkohol testem a děti si odnesly pexesa a omalovánky. 

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

nprap. Karla Špaltová
nprap. Bc. Marika Jeličová
nprap. Bc. Lucie Galiová
por. Bc. Martina Jablońská


16. července 2021

Odkazy do noveho okna

Frýdek-Místek

Frýdek-Místek 

Detailní náhled

Frýdek-Místek

Frýdek-Místek 

Detailní náhled

Bruntálsko - Krnov

Bruntálsko - Krnov 

Detailní náhled

Bruntálsko - Krnov

Bruntálsko - Krnov 

Detailní náhled

Nový Jičín

Nový Jičín 

Detailní náhled

Nový Jičín

Nový Jičín 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem