Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Řídím bez opice

To je název nového jedinečného inovativního preventivního projektu moravskoslezských policistů, který zrealizujeme ve dnech 7. a 8. listopadu 2015 v době od 9:00 hod. do 15:00 hod. společně se sdružením Ostrava bezpečná doprava !!! a Magistrátem města Ostravy (odborem dopravně správních činností).  

  1. Připravujeme
  2. Realizujeme

samolepka.jpgHlavním cílem projektu je snížení protiprávního jednání pod vlivem alkoholu či drog v souvislosti s řízením motorového vozidla.
Budoucí řidiči (uchazeči o řidičské oprávnění), ale i široká veřejnost, budou mít jedinečnou možnost vyzkoušet si na pěti stanovištích v areálu Centra bezpečné jízdy jízdu pod „vlivem“ alkoholu či drog. Pomocí simulátoru vidění opilého řidiče tzv. alkobrýlí a simulátoru účinku požití marihuany (tzv. drogobrýle) mohou řídit vozidlo po vymezené trase. Nejprve si trasu projedou „za střízliva“ a následně s výše uvedenými brýlemi. Účastníci tak budou muset před každou jízdou dojít k vozidlu, odemknout jej, nastartovat a jízda již bude na jejich osobní odvaze. Po jízdách následuje krátká beseda s dopravními policisty na téma alkohol a drogy za volantem.  Absolventi této akce dostanou jednorázový alkohol test pro orientační zjištění alkoholu v dechu a samolepku na vozidlo s logem projektu. Samolepka vtipnou formou upozorní ostatní řidiče, že vozidlo řídí zodpovědný řidič a účastník této preventivní aktivity. Účelem celé akce je uvědomění si možných rizik a následků v souvislosti s jízdou pod vlivem alkoholu či omamných látek.
Věříme, že na této osobní reálné zkušenosti, zúčastněné odradíme od budoucí jízdy pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Zapůsobením na jejich „střízlivý“ pud sebezáchovy předpokládáme, že tuto zkušenost budou šířit dál ve svém okolí a sami budou aktivně iniciovat bezpečnou jízdu bez ovlivnění alkoholem či drog.
Co pro účast mám udělat?
Zaregistrovat se na adrese: http://www.centrum.libros.cz/rezervace-opice.php (na jednu hodinu je počítáno se čtyřmi lidmi na každém stanovišti - střídání po patnácti minutách). Pokud jsem žákem autoškoly domluvit se svým instruktorem.
Pokud jsem řidič zaregistrovat se a pak se svým vozidlem dojet do areálu. Žádáme o včasný příchod, ať jsou stanoviště včas a plně obsazena.
Akce je přístupná veřejnosti. Případní nezaregistrovaní zájemci budou mít možnost si tuto jízdu vyzkoušet, jestliže se předem zaregistrovaný účastník včas nedostaví.

Projekt je finančně podpořen z resortního programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality na rok 2015.

por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař
11.11.2015

vytisknout  e-mailem