Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řídili pod vlivem alkoholu

Českokrumlovsko – Po požití alkoholu usedli za volat vozidel. Motocyklista havaroval, nadýchal přes 1,6 promile alkoholu. 

Na Českokrumlovsku řidiči o víkendu popíjeli alkohol. V jednom případě to skončilo havárií a zraněním.

V neděli dne 9. srpna letošního roku krátce před šestou hodinou ranní došlo na silnici I/3 v katastru obce Kaplice, v místě přestavby mostu, k dopravní nehodě motocyklu Harley-Davidson, který řídil sedmadvacetiletý muž z Českobudějovicka. Řidič patrně nezvládl řízení a narazil do přenosné dopravní značky, poté do kovové zábrany stavby a kovové bedny. Muž se po nehodě podrobil dechové zkoušce a přístroj naměřil 1,6 promile alkoholu v dechu. Při nehodě utrpěl řidič zranění, se kterým byl transportován do nemocnice. Souhrnná škoda, kterou havárií způsobil byla odhadnuta na 80 tisíc korun.

Na silnici 1/3 ve městě Kaplice dne 9. srpna 2020 kolem půl sedmé večer zastavili a kontrolovali policisté místního obvodního oddělení značně opilého řidiče vozidla značky Škoda Octavia. Na výzvu se pětačtyřicetiletý muž z Českokrumlovska podrobil dechové zkoušce a přístroj naměřil přes 3,8 promile alkoholu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožadoval lékařské vyšetření. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu.

Další případ řidiče, který se před jízdou posilnil alkoholem řešili českokrumlovští policisté rovněž v neděli 9. srpna krátce před půlnocí. Policisté zastavili vozidlo značky Audi 80 v ulici Vyšehradská v Českém Krumlově. U kontrolovaného čtyřiatřicetiletého muže z Českokrumlovska provedli dechovou zkoušku, neboť měli podezření, že řidič nebude úplně střízlivý. Jejich domněnka se potvrdila.  Řidič nadýchal 1,7 promile alkoholu. S naměřenými hodnotami souhlasil. Řidič nepředložil ke kontrole řidičský průkaz. Další jízda mu byla policisty zakázána.

Policisté u všech přistižených řidičů zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Řidiči pod vlivem alkoholu či omamných a psychotropních látek jsou velice nebezpeční nejen pro sebe, ale především pro své okolí. Mají sklon k přeceňování svých sil, na druhou stranu alkohol či psychotropních látky, snižují soustředění řidiče a schopnost rychlé reakce.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

policejní preventistka

10. srpna 2020

vytisknout  e-mailem