Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídili pod vlivem alkoholu

MĚLNICKO – Nikdy nevlastnili řidičské oprávnění. 

Hlídka dopravních policistů zastavila dne 22. července 2017 kolem půl desáté  v obci Tišice v ulici Mlékojedská osobní vozidlo Ford Tranzit. Třiatřicetiletý řidič na výzvu předložil doklady od vozidla, nepředložil však ani  občanský ani řidičský průkaz. Odmítl se podrobit  dechové zkoušce, a proto ho policisté vyzvali k lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. S tím souhlasil. V nemocnici však odběr krve nebo moči odmítl a při prováděném vyšetření s lékaři nespolupracoval. Z nemocnice byl převezen na dopravní inspektorát Mělník, kde se nakonec dobrovolně podrobil dechové zkoušce. Přístroj mu po jedenácté hodině naměřil opakovaně téměř tři promile alkoholu. Policisté zjistili, že nikdy nevlastnil řidičské oprávnění pro žádnou skupinu.

Šetřením dopravní policisté zjistili, že stejného jednání se stejným vozem se dopustil předchozího dne, kdy ho kontrolovali kolegové z Obvodního oddělení Kostelec nad Labem. Při této kontrole nadýchal přes tři promile alkoholu.

Ve vozidle dne 22. července 2017 s podezřelým cestoval devětadvacetiletý spolujezdec. V době, kdy jel řidič s hlídkovou do nemocnice, sedl do auta  a z místa odjel. Ještě v obci Tišice ho však chtěla podrobit silniční kontrole hlídka policistů z Obvodního oddělení Kostelec nad Labem. Na výzvy k zastavení však nereagoval. Policisté ho začali pronásledovat a následně se jim podařilo vůz zastavit. Řidič nepředložil žádný z dokladů ani pro provoz ani pro řízení vozidla. Po jeho ztotožnění policisté zjistili, že nevlastní řidičský průkaz pro žádnou skupinu opravňující k řízení motorových vozidel. Následně se podrobil dechové zkoušce. Nadýchal opakovaně více než dva a půl promile alkoholu.

Oba jsou nyní podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. To, že řídili, aniž by vlastnili řidičské oprávnění, vyřeší jako přestupek  ve správním řízení příslušný správní orgán.

Vzhledem k výše popsaným skutečnostem a důvodné obavě, že třiatřicetiletý majitel automobilu bude i nadále pokračovat v páchání trestné činnosti a že se jedná o věc důležitou pro trestní řízení, dopravní policisté ho vyzvali k vydání auta, čemuž vyhověl.

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí PČR Mělník
27.7.2017

vytisknout  e-mailem