Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Řídili pod vlivem alkoholu

OLOMOUCKO - Jeden z nich měl i zákaz řízení. 

V pátek 18. 1. 2019, krátce před třiadvacátou hodinou, kontrolovali policisté na jedné z komunikací na Šternbersku osobní motorové vozidlo VW. U 40letého řidiče provedli orientační dechovou zkoušku a naměřili mu kolem 0,50‰ alkoholu v dechu. Řidič se po poučení dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření, spojenému s odběrem biologického materiálu v nemocnici. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Nyní je podezřelý z přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. 

Dalším, kdo usedl za volant pod vlivem alkoholu, je 22letý řidič osobního vozidla Škoda Fabia, kterého kontrolovali policisté v sobotu, 19. 1. 2019, krátce po půl jedenácté v noci v obci Příkazy. Orientační dechovou zkouškou mu naměřili kolem 1,60‰ alkoholu v dechu. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Nyní je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu, mimo jiné, hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

V neděli 20. 1. 2019, krátce po druhé hodině v noci, chtěli policisté pohotovostního a eskortního oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje na ulici Jeremenkova v Olomouci zkontrolovat osobní motorové vozidlo BMW. Řidič však na znamení k zastavení nereagoval a pokračoval v jízdě až na ulici Vrchlického. Tam zastavil, vystoupil z vozidla a dal se před policejní hlídkou na útěk. Daleko však neutekl. Policisté ho zadrželi a zjistili jeho totožnost. Jednalo se o 19letého cizince. Provedli u něj orientační dechovou zkoušku a naměřili mu kolem 1,9‰ alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a lékařské vyšetření, spojené s odběrem biologického materiálu v nemocnici, nepožadoval. Během šetření policisté také zjistili, že řidič má Okresním soudem v Olomouci vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel, a to až do března 2020. Další jízdu mu zakázali. Nyní je podezřelý hned ze dvou trestných činů. Trestného činu řízení pod vlivem návykové látky a trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za které mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí, mimo jiné, až tři roky za mřížemi.

Posledním, kdo usedl za volant pod vlivem alkoholu, je 48letý řidič osobního vozidla Škoda Felicia, kterého kontrolovali policisté v neděli 20. 1. 2019, kolem sedmnácté hodiny v Přáslavicích. Orientační dechovou zkouškou mu naměřili kolem 2‰ alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a lékařské vyšetření, spojené s odběrem biologického materiálu v nemocnici, nepožadoval. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Muž je nyní podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu, mimo jiné, hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

por. Mgr. Irena Urbánková

21. ledna 2019

vytisknout  e-mailem