Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídil pod vlivem návykové látky

Provedená dechová zkouška u řidiče ukázala pozitivní hodnoty a naměřila 2,66 ‰ promile alkoholu v dechu. 

Pětačtyřicetiletý muž řídil kolem desáté hodiny večer dne 28. srpna 2020 v katastru obce Zbýšov vozidlo značky Mitsubishi SPACE STAR. V obci Chlum byl zastaven hlídkou čáslavských policistů. Následná provedená dechová zkouška u řidiče ukázala pozitivní hodnoty a naměřila 2,66 ‰ alkoholu v dechu. Další jízda s vozidlem byla podezřelému zakázána. Lékařského vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu řidič odmítl. Tímto jednáním, ve stavu vylučujícím způsobilost, který si podezřelý přivodil vlivem návykové látky - alkoholu, podezřelý vykonával, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Případ je veden ve zkráceném přípravném řízení.

V případě odsouzení hrozí za takové jednání odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Alkohol za volant nepatří!!

Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Vyloučení části alkoholu probíhá prostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.

Dalším nebezpečím, které mnoho řidičů často podceňuje, je záludný zbytkový alkohol a následná „kocovina „s celkovým útlumem. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promilev krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla a také se špatně odhadují vzdálenosti.

Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů dochází k vážným dopravním nehodám. Všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit, že porušováním dopravních předpisů a stoupající agresivní jízdou není možno zajistit bezpečnost v silničním provozu. I přes veškerou snahu policistů prováděním dopravních akcí a zvýšeným dohledem na pozemních komunikacích není na našich silnicích úplně bezpečno, neboť především řidiči a všichni účastníci silničního provozu musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to je snížit počet dopravních nehod na našich silnicích.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
1. září 2020

vytisknout  e-mailem