Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídil pod vlivem drog a se dvěma zákazy řízení

PŘÍBRAM - Březnickým policistům nezastavil na výzvu řidič, o němž věděli, že v minulosti usedal za volant pod vlivem drog. Po patnáctikilometrovém pronásledování, které skončilo až na území Jihočeského kraje, si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu. 

Způsobení dopravní nehody a obvinění z trestného činu. Tak skončila běžná silniční kontrola pro 31letého muže za volantem osobního vozu VW Golf, kterého chtěli policisté zastavit poté, co zjistili, kdo jej řídí. Jednalo se o muže, který už v minulosti sedl za volant pod vlivem drog.

Že řidič auta neměl úplně čisté svědomí, bylo policistům zřejmé hned poté, co jej chtěli mezi obcemi Dobrá Voda a Bor zastavit a zkontrolovat. Jeho reakce byla totiž naprosto opačná – místo, aby zastavil, přidal plyn a začal před policisty ujíždět. Reakce policistů byla také samozřejmá. Za mužem se okamžitě vydali a snažili se ho nedostat z dohledu. Muž se snažil před policisty ujíždět vysokou rychlostí přes obce Řeteč, Boješice, Mirovice a Plíškovice. Pak pokračoval nebezpečnou jízdou přes obec Horosedly, přejel železniční přejezd a u rybníka Kačátka odbočil  doleva podél Míšovického potoka. Jeho patnácti kilometrové pronásledování skončilo až na území Jihočeského kraje před srázem u řeky Skalice,  kde před hlídkou březnických policistů prudce zabrzdil  a zastavil.

Policisté zastavili těsně za ním, aby mu znemožnili další újezd a chtěli jej zadržet. Řidič se ale stále nehodlal jen tak rychle vzdát a snažil se s autem ještě vycouvat, čímž ještě poškodil za ním stojící policejní vůz. Z této situace už ale nebylo úniku a pod pohrůžkou namířené střelné zbraně mu již nezbylo nic jiného, než vozidlo opustit.

Následně se policistům potvrdilo i jejich podezření – tedy, že řídil vůz pod vlivem drog. Provedený orientační test ukázal na přítomnost látky amfetamin/metamfetamin. V jeho voze pak policisté zajistili injekční stříkačky a sáčky s bílou krystalickou látkou, podle sdělení zadrženého muže s pervitinem. Po pozitivním testu na psychoaktivní látky jej také vyzvali k lékařské prohlídky spojené  s odběrem biologického materiálu. To ale odmítl. Tento přestupek, jakož i neuposlechnutí výzvy k zastavení, budou policisté s mužem řešit v rámci zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.

Kromě přestupku se bude ale zpovídat také z trestného činu. Má totiž vysloveny hned dva platné zákazy řízení všech motorových vozidel za řízení pod vlivem drog. Jeden, s platností do července 2023, který vydal Městský úřad Příbram, o druhém rozhodl písecký soud, a podle něho nesmí sednout za volant až do března 2024.

Za maření těchto meritorních rozhodnutí mu již policisté ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě rozhodnutí soudu o vině hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Zajímá vás práce u Policie ČR? Více se o ní dozvíte na našich webových stránkách.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
14. března 2023


 

vytisknout  e-mailem