Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídil pod vlivem drog

Kutnohorsko – O konkrétní podobě a výši trestu rozhodne soud. 

Kutnohorští policisté zahájili úkony trestního řízení proti sedmatřicetiletému muži z Kutné Hory. Ten byl dne 3. listopadu 2020 krátce před dvaadvacátou hodnou kontrolován policejní hlídkou v ulici Benešova, kdy řídil osobní automobil tovární značky Renault Safrene. Test na přítomnost alkoholu byl negativní. Další test na přítomnost omamných či psychotropních látek v organizmu, byl pozitivní, a to na psychotropní látku THC.

Následné výsledky toxikologického vyšetření prokázaly, že muž za volant svého automobilu usedl ve stavu vylučujícím způsobilost k řízení motorového vozidla. Stal se tak důvodně podezřelým ze spáchání trestného činu, a to přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní zákoník za takovéto jednání stanoví, mimo jiného, až trest odnětí svobody na dobu až jednoho roku. O konkrétní podobě a výši trestu rozhodne soud.

Jak působí drogy na řidiče

Návykové látky, kam řadíme nejen drogy, ale také alkohol, ovlivňují řadu psychomotorických funkcí. Řidič pod vlivem drog jede rychleji, méně soustředěně, a jelikož se prodlužuje jeho reakční doba, hrozí vyšší riziko, že v krizové situaci včas nedobrzdí.

Každá návyková látka přitom člověka ovlivňuje trochu jiným způsobem a nese s sebou různá rizika, která řidič často přesně nezná. Jisté ale je, že každá změna v chování či myšlení může ovlivnit řidičský úsudek a vést k tragickému konci.

Řízení pod vlivem návykové látky je zcela nepřijatelné. Touto nebezpečnou a bezohlednou jízdou poté dochází k vážným dopravním nehodám. Řidiči tak ohrožují nejen sebe, ale také ostatní účastníky silničního provozu. Řidiči musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to dodržovat dopravní předpisy, tím zajistit bezpečnost silničního provozu a snížit počet dopravních nehod na našich silnicích.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
7. ledna 2021

vytisknout  e-mailem