Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidička v Týnci nad Sázavou vjela na železniční trať i přesto, že svítila červená

BENEŠOVSKO – Její jednání přitom zachytil nejen kamerový systém umístěný v této lokalitě, ale zaznamenali ho i policisté, kteří v těchto místech právě dohlíželi na dodržování pravidel silničního provozu. 

K události došlo v pondělí 21. ledna letošního roku v odpoledních hodinách na železniční trati v Týnci nad Sázavou. Tady sedmapadesátiletá řidička ve vozidle tovární značky Škoda Octavia zastavila před dopravní značkou "Stůj, dej přednost v jízdě!". Bezprostředně poté se ale opět rozjela a pokračovala dále přes koleje i přesto, že se na železničním přejezdu rozsvítila dvě červená střídavě přerušovaná světla a rozezněla se výstraha přerušovaným zvukem přejezdového zabezpečovacího zařízení. Žena přitom naštěstí celý tento manévr stihla včas, takže nedošlo k žádné kolizi. Přesto všechno ale naprosto zbytečně riskovala, takže mohla ohrozit život nejen život svůj vlastní, ale i životy a zdraví lidí cestujících ve vlaku. Dopustila se tak vážného přestupku v dopravě, který zachytily nejen kamery instalované v těchto místech, ale zaznamenali ho i policisté, kteří tady shodou okolností prováděli dohled nad dodržováním pravidel silničního provozu. S ohledem na všechny skutečnosti tedy sepsali oznámení o přestupku, které postoupili na příslušný úřad do dalšího správního řízení. Ženě tak nyní hrozí pokuta až 5 tisíc korun, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel od jednoho do šesti měsíců a uložení 7 trestných bodů.

Podobné jednání není na železničních přejezdech bohužel ničím výjimečným. Nejen řidiči, ale i chodci, cyklisté nebo třeba motorkáři, mnohdy nerespektují světelné a zvukové výstražné zařízení a neuvědomují si přitom, jak moc tím riskují. Mají pocit, že koleje stihnou přejet nebo přejít ještě dříve než přijede vlak. Ten je ale příliš rychlý a strojvedoucí v drtivé většině případů nestihne na vzniklou překážku včas zareagovat. Také proto v minulosti došlo k řadě vážných nehod, často i s fatálními následky. Zabránit se tomu dá pouze striktním dodržováním pravidel silničního provozu.

Mějte proto na paměti několik základních pravidel, jak se chovat na železničním přejezdu:

  • Vlak má vždy přednost.

  • Před vjezdem na koleje se přesvědčte, zda je můžete bezpečně přejet.

  • Pokud je za přejezdem z nějakého důvodu kolona, vůbec na něj nevjíždějte.

  • Pokud zůstanete stát na kolejích a závory se zavřou, raději je prorazte nebo někoho požádejte, aby je nadzvedl. Co nejrychleji přejezd opusťte!

  • Na přejezd v žádném případě nevjíždějte, pokud blikají červená světla, je vydávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku, sklápí se závory nebo jsou již sklopeny!

  • Pokud už vlak přejel, ale přesto blikají červená světla, stále na koleje nevjíždějte. Mohl by totiž projet ještě další vlak. V jízdě můžete pokračovat teprve ve chvíli, kdy červená světla zcela zhasnou, popřípadě začnou blikat světla bílá.

  • Před přejezdem a na přejezdu je zakázáno předjíždění a otáčení!

  • Při zastavení vozidla před přejezdem nesmí řidič užít ani potkávací světla, pokud by jimi mohl oslnit řidiče vozidla v protisměru.

  • Pokud dojde k poruše vozidla přímo na přejezdu, můžete se pokusit za pomoci startéru a se zařazenou rychlostí dostat mimo kolejiště.

  • V případě, že na přejezdu nastane nějaký problém, volejte okamžitě linku 158 nebo 112. Číslo konkrétního přejezdu naleznete na zadní straně značky přejezdu nebo výstražného zařízení.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
6. února 2019

vytisknout  e-mailem