Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidička si vyslechla obvinění

LIBEREC - Kriminalisté zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání řidičky, která na konci října loňského roku srazila svým vozidlem v ulici Tanvaldská chodkyni. Ta o měsíc později v nemocnici zemřela. 

Vážná dopravní nehoda se odehrála v podvečerních hodinách posledního říjnového dne loňského roku v Liberci, ulici Tanvaldská. Řidička osobního vozidla Mazda jela ve směru od ulice Jablonecká na Vratislavice nad Nisou, kde se na vyznačeném přechodu pro chodce střetla s chodkyní. Třiapadesátiletá žena přecházela vozovku zleva po vyznačeném přechodu pro chodce. Řidička do chodkyně narazil levou přední částí automobilu, v důsledku čehož upadla žena na zem. Při nehodě chodkyně utrpěla velmi vážná zranění, se kterými ji z místa nehody převezlo vozidlo Zdravotnické záchranné služby do Krajské nemocnice Liberec, kde byla hospitalizována. Policisté podrobili řidičku orientační dechové zkoušce na alkohol přístrojem Dräger, jejíž výsledek byl negativní. U chodkyně nemohli orientační dechovou zkoušku provést z důvodu vážných zranění, byl však proveden následný odběr a rozbor krve. O měsíc později však 53 letá žena v důsledku vážných mnohačetných poranění v nemocnici Neratovice zemřela.

Vyšetřováním dopravní nehody se zabývali liberečtí kriminalisté. Ti si nechali vypracovat několik znaleckých posudků -  z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství a také z oboru doprava, odvětví silniční doprava - dopravní nehody. Výsledek znaleckého posudku ukázal, že ani jedna z účastnic dopravní nehody nebyla v době jejího vzniku negativně ovlivněna alkoholem. V dané věci byla nařízena i soudní pitva, která prokázala, že všechna poranění chodkyně vznikla v souvislosti s předmětnou dopravní nehodou, tj. sražením projíždějícím vozidlem s následným pádem na vozovku. Znalecký posudek z oboru doprava ukázal, že příčinou dopravní nehody bylo především nedostatečné sledování situace v provozu ze strany řidičky vozu, která zcela přehlédla pohybující se chodkyni na vyznačeném přechodu pro chodce. Řidička porušila důležitá ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů. Zejména ustanovení § 5 odst. 1 písm. b), kdy povinností řidiče je věnovat se plně řízení vozidla a sledovat situaci v provozu. Dále také ustanovení § 5 odst. 2 písm. f), kdy řidič nesmí ohrozit nebo omezit chodce, který přechází komunikaci po přechodu pro chodce.

V místě nehody se jednalo o přímý úsek komunikace, který byl souvisle osvětlen veřejným osvětlením, a to přesto, že lampa osvětlující přechod pro chodce v okamžik nehody nebo ohledání nefungovala. Přesto je předpoklad, že chodkyně byla nasvětlena světelným tokem veřejného osvětlení a byla tedy pro řidičku zpozorovatelná včas a dříve než byla osvětlena potkávacími světlomety vozidla. Namístě je také připomenout, že chodec pohybující se na pozemní komunikaci v obci, není povinen mít na sobě jakékoliv reflexní prvky. Tato povinnost se vztahuje na chodce mimo obec, ačkoliv nelze popřít, že vhodná barva oblečení či kontrastní oblečení zvyšuje bezpečnost chodců.

V uplynulých dnech zahájili trestní stíhání řidičky vozidla Mazda pro spáchání přečinu "usmrcení z nedbalosti" dle § 143, odst. 1, odst. 2 trestního zákoníku, za který ji nyní hrozí v případě pravomocného odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody.
 

14. 3. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem