Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Buďte v těchto dnech obezřetní!

Zhoršené povětrnostní podmínky a příval sněhu vyžadují odpovědný přístup řidičů a chodců. 

V souvislosti s aktuálním vývojem počasí a zhoršenou průjezdností některých komunikací policie apeluje na řidiče i ostatní účastníky silničního provozu, aby byli dostatečně obezřetní, zbytečně neriskovali a v co největší možné míře předcházeli rizikovým situacím v silničním provozu.
          Dopravní policisté znovu upozorňují  řidiče na povinnost použití zimních pneumatik, která je specifikována v zákoně č. 361/2000 Sb., zákon o provozu na pozemních komunikacích, novelizovaný zákonem č. 133/2011 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Vozidlo, vybavené zimními pneumatikami, má vyšší adhezi (přilnavost) na sněhu, ledu i na suchých studených vozovkách, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami a podstatně kratší brzdnou dráhu.
          Obezřetnost je na místě i v případě chodců. Těm policisté doporučují opatrnost zejména v souvislosti s přecházením komunikací a to zvlášť v místech s tramvajovou dopravou. V takových případech je dobré počítat s delší brzdnou dráhou vozidel a nevstupovat do jízdní dráhy tzv. na poslední chvíli. Rovněž je potřeba nezapomínat na skutečnost, že TRAMVAJ MÁ PŘED CHODCEM VŽDY PŘEDNOST!
Dalším důležitým bezpečnostním prvkem chodců by měly být reflexní doplňky, případně další prostředky pro zlepšení viditelnosti např. čelovky, svítilny apod. Povinnost chodců, mít na sobě reflexní prvky vyplývá z novely zákona č. 361/2000 Sb., O provozu na pozemních komunikacím ve znění pozdějších předpisů. Konkrétně je obsažena v § 53, odst. 9 předmětného zákona: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“
Použití reflexních ochranných prvků v každém případě minimalizuje pravděpodobnost, že se chodec stane obětí dopravní nehody.
           V souvislosti se zmíněnou problematikou sice pražská policie žádné masivní celoplošné akce neplánuje, což však neznamená, že se občané s kontrolami nemohou setkat. V případě, že bude mít absence zimních pneumatik na vozidlech či nedostatečná viditelnost chodce přímý vliv na vznik a průběh dopravní nehody, přihlédnou policisté při vyšetřování nehody také k této skutečnosti. Informace o takovém pochybení bude součástí protokolu o nehodě, který je automaticky předáván České kanceláři pojistitelů.
          Za porušení zmíněných povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu až do výše 2000,-Kč. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu. Stejný finanční postih hrozí i chodci při porušení zákonné povinnosti v souvislosti s užitím reflexních prvků.
por. Bc. Ladislav Beránek - 2. ledna 2019
Odkazy do noveho okna

Dopravní značka C15 b - Konec zimní výbavy

Dopravní značka C15 b - Konec zimní výba... 

Detailní náhled

Dopravní značka C15 a - Zimní výbava

Dopravní značka C15 a - Zimní výbava 

Detailní náhled

Příklady brzdné dráhy

Příklady brzdné dráhy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem