Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidiči překračují povolenou dobu jízdy

KRAJ VYSOČINA: Policisté na Vysočině uložili letos již 202 kaucí 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v letošním roce uložili již 202 kaucí podle zákona o silniční dopravě. Kauce byly ukládány za nejrůznější porušování sociálních předpisů v dopravě. Celková částka uložených kaucí policisty krajského ředitelství  činí k dnešnímu dni 3 842 000 korun, což je o 1 539 000 více oproti roku 2014.

Mezi nejčastější porušení zákona ze strany řidičů kamionů patří nedodržování denní doby jízdy a nedodržování bezpečnostních přestávek. Policisté v rámci kontrol zjistili také další závažná porušení, a to manipulace s tachografem pomocí magnetu nebo speciálně vyrobeného a nainstalovaného zařízení,  které řidič ovládal dálkovým ovládáním a vypínal si tak tachograf v případě potřeby.

Kauci ve výši 30 000 korun uložili ve čtvrtek 12. listopadu také policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, kteří prováděli kontrolu kamionové dopravy na dálničním odpočívadle na 122. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Brno. Krátce po osmé hodině ranní zastavili a kontrolovali nákladní automobil s polskou registrační značkou. Ve vozidle byli dva řidiči. Policisté vyzvali řidiče, aby jim předložil doklady potřebné pro řízení vozidla a poté také doklady, které se týkají provozu kontrolovaného vozidla.  Policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Kontrolou záznamové karty tachografu  policisté zjistili porušení – oba řidiči nedodržovali denní doby přestávek. Policisté na místě rozhodli o uložení kauce, kterou posádka uhradila.

Případ policisté zadokumentovali a oznámí jej příslušnému správnímu úřadu, který může udělit sankci dopravci i řidiči. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše 10 000 korun a dopravci hrozí pokuta až 500 000 korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok. Na kontroly kamionové dopravy se budou dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zaměřovat v rámci běžného výkonu služby i v nadcházejícím období.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

18. listopad 2015

 

vytisknout  e-mailem