Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiči pod vlivem omamných látek na Královéhradecku

KRAJ - Víkend přinesl v přepočtu každých šest hodin pozitivní test na drogy či alkohol. 

Amfetamin/Metamfetamin, Cannabis či LSD, nebo alkohol, někteří řidiči na Královéhradecku se o víkendu "posilnili" látkami, které však za volant rozhodně nepatří. Policisté z pohotovostního a eskortního oddělení spolu s kolegy z obvodních oddělení napříč krajem od pátku do neděle při kontrolách odhalili v Hradci Králové 12 řidičů, u nichž vyšel pozitivní test na jiné návykové látky (8 případů) či alkohol (4 případy).
 
Pět řidičů se odmítlo podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu. Řidičům, kteří měli platné oprávnění byl zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda. Ostatní se buď dopustili řízení bez příslušného řidičského oprávnění nebo maření výkonu úředního rozhodnutí, jelikož jim byl uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Se všemi hříšníky samozřejmě policisté zahájili příslušné úkony trestního nebo přestupkového řízení.

Mezi hříšníky byla i jednatřicetiletá žena, která v neděli 9.5.2021 krátce před půl devátou večer zřejmě dostala smyk v levotočivé zatáčce a skončila s vozidlem v příkopu mezi obcemi Dolní Javoří a Lázně Bělohrad. Policisté ženě naměřili 2,13 promile alkoholu v dechu a dále zjistili, že nevlastní platné řidičské oprávnění. Následně zahájili úkony trestního řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, za což řidičce hrozí až 1 rok za mřížemi. 

I když by se někomu mohlo zdát, že 12 řidičů přistižených pod vlivem návykové látky či alkoholu během tří dnů napříč celým krajem není až tak vysoké číslo, je potřeba si uvědomit, že policisté nestaví každé vozidlo. A v tom případě na silnici mohou přibližně každých 6 hodin motoristé a další účastníci silničního provozu potkat minimálně jednoho nezpůsobilého řidiče, který nemá za volantem svého vozidla co dělat, a který tak představuje potencionální riziko pro nás i naše blízké. 

Bezpečnost silniční dopravy je dlouhodobě vážným problémem, který Policie České republiky neustále řeší a bude řešit i nadále kontrolami zaměřenými právě na požívání alkoholu či jiných návykových látek před jízdou. Nechceme totiž, aby byl alkohol a jiné látky příčinou lidského neštěstí.

Apelujeme proto na všechny řidiče, rozmyslete si velice dobře, zda po požití návykových látek, mezi které se řadí nejen drogy alei alkoholické nápoje, usednete za volant svého vozidla a stanete se hrozbou pro ostatní.

por. Mgr. Lucie Konečná
10.5.2020, 11:15 hod
 

vytisknout  e-mailem