Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Řidiči kamionů nesprávně předjížděli

Ms kraj: Kamiony neměly při předjíždění dostatečnou rychlost. Omezily v jízdě ostatní vozidla. 

Řidiči v našem kraji mohli zaregistrovat další z mnoha dopravně bezpečnostních akcí. Policisté se  pro tentokrát na dálnici zaměřili na nákladní vozidla, která předjíždějí, ale nemají dostatečnou rychlost, čímž omezují v jízdě ostatní vozidla. Dopravní policisté využili také dron Letecké služby Policie České republiky.

Pod drobnohledem byl v jeden den minulého týdne provoz konkrétně na dálnici D1 ve směru na Olomouc. Ke zjišťování a monitorování přestupkového jednání řidičů byl využit policejní bezpilotní letoun se záznamovým zařízením (dron), který vše mapoval ze vzduchu. Stěžejně se policisté soustředili na situace, kdy vozidla kamionové dopravy nemají při předjíždění dostatečnou rychlost a omezují tak v jízdě ostatní automobily. Pokud se podíváme do zákona, jedná se o porušení § 36 odst. 4 zákona o provozu na pozemních komunikacích: Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy.

Při několikahodinové dopolední akci zaznamenali policisté celkem 13 výše specifikovaných dopravních přestupků, 11 z nich vyřešili v příkazním řízení na místě (pokuty v částce přes 61 000 korun). Zbývající 2 přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. Doplním, že (od počátku tohoto roku) je stanovena za tento přestupek sankce ve výši 4 500 – 5 500 korun a 6 bodů. Ve správním řízení se jedná o sankci 7 000 - 25 000 korun a 6 bodů.

Bezpečnost také v silničním provozu je pro nás prioritou. Policisté se zaměřují na všechny problematiky a oblasti, ať je to dodržování stanovené rychlosti, nulová tolerance alkoholu za volantem, věnují pozornost jízdě vozidel v jízdních pruzích, obecně kontrolují věnování se řízení a další. Veškerá činnost je součástí každodenního výkonu služby, ale také speciálních akcí tak, jak je uvedeno výše. A v naší činnosti budeme i nadále pokračovat.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 30. ledna 2024

vytisknout  e-mailem