Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidiči během prodlouženého víkendu hojně požívali alkohol

Jihočeský kraj - Policisté zkontrolovali více než tisíc vozidel. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Uplynulý prodloužený víkend byl ve znamení zvýšeného provozu na jihočeských silnicích. Lidé navštěvovali své příbuzné a často jezdili i do vzdálenějších měst, aby uctili památku zesnulých.  Na tuto situaci se jihočeští policisté náležitě připravili a zvýšili dohled na silnicích po celém kraji. V noci z pátku na sobotu proběhla ve všech okresech krajská dopravně bezpečnostní akce s cílem snížit dopravní nehodovost v důsledku porušování ustanovení o zákazu požívání alkoholických nápojů nebo omamných a psychotropních látek před nebo během jízdy řidiči motorových vozidel.  Kromě kontroly podnapilých řidičů se policisté zaměřili také na pátrání po osobách a odcizených věcech, platné doklady řidičů a také technický stav vozidel.
 
Do akce se zapojila více než stovka policistů jak z dopravní, pořádkové tak i cizinecké policie. Celkem zkontrolovali více než tisíc vozidel. Policistům se podařilo odhalit jedno odcizené vozidlo a také jednu osobu, po které bylo vyhlášeno pátrání. Policisté zjistili celkem 87 přestupků, z nichž 73 vyřídili na místě uložením blokové pokuty. Nejvíce přestupků, konkrétně 22, se týkalo nevyhovujícího technického stavu vozidla, 6 řidičů nepoužilo během jízdy bezpečnostní pás, ve čtyřech případech porušili řidiči předepsanou povolenou rychlost.  Zákon porušovali také cyklisté, sedmi z nich uložili policisté na místě blokovou pokutu.
 
Tato akce byla zaměřena především na požití alkoholu před jízdou nebo během jízdy. Výsledky jsou alarmující. Policisté provedením dechových zkoušek zjistili, že 12 řidičů požilo před jízdou alkohol. Řidiči jsou v tomto směru nepoučitelní. Jak ukazují statistiky z uplynulého prodlouženého víkendu, došlo na jihočeských silnicích k celkem dvěma desítkám dopravních nehod, téměř polovinu měli na svědomí řidiči pod vlivem alkoholu. Alkohol jako příčina nehody byl stanoven v 8 případech! Při nehodách naštěstí nikdo nezemřel, přesto docházelo k těžkým zraněním. Příkladem je nehoda z nedělního rána u obce Lišov, kdy mladá řidička pod vlivem alkoholu havarovala s vozem Toyota. Spolujezdec utrpěl těžká zranění a bojoval o svůj život v českobudějovické nemocnici, viz článek: http://www.policie.cz/clanek/vazna-dopravni-nehoda-539667.aspx.
 
Je nasnadě použít tolikrát opakovanou frázi, že alkohol Vaše auto neřídí. Řidiči, neusedejte za volant opilí. Při nehodě můžete ublížit nejen sobě, ale především nevinným lidem, kteří doplatí na Vaši nezodpovědnost.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
31. října 2011

vytisknout  e-mailem