Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Řidič si ze své jízdy nic nepamatuje

Řidiče pod vlivem drog zastavil až policejní zátaras, do kterého narazil. 

Včera krátce po půlnoci přijal operační důstojník oznámení, že po Průmyslové ulici jede vozidlo značky BMW v protisměru. Policisté z pohotovostní motorizované jednotky proto po tomto řidiči začali okamžitě pátrat a na nájezdu z Českobrodské ulice na Průmyslovou si všimli projíždějícího tmavého bavoráku. Ten už jel sice ve správném směru, ale odpovídal popisu uvedeném v oznámení a proto se ho policisté rozhodli zastavit a zkontrolovat. Řidič však na jejich opakované výzvy k zastavení nereagoval a ve své jízdě nadále pokračoval konstantní rychlostí. O tom, že řidič není úplně v pořádku, vypovídal i jeho styl řízení, při kterém se jen stěží udržel ve svém jízdním pruhu.  Jeho cesta směřovala do ulice Teplárenská, kde se otočil do Tiskařské ulice, ze které opětovně najel na Průmyslovou ulici. Na nájezdu policisté využili toho, že řidič z části vyjel ze silnice na travnatou plochu, předjeli ho a několik metrů před ním zastavili tak, že mu služebním vozem vytvořili překážku. I když tomuto neukázněnému řidiči vytvořili dostatek prostoru k tomu, aby mohl bezpečně zastavit, řidič nereagoval a v malé rychlosti se svým SUV do policejního auta narazil. Policisté proto dále na nic nečekali a řidiče za použití donucovacích prostředků z vozidla vytáhli.

„Péjáci“ následně u šestatřicetiletého cizince provedli orientační test na drogy, který byl pozitivní na pervitin. Následné opakované pokusy o provedení zkoušky na alkohol ovšem nebyly úspěšné, neboť řidič vzhledem ke svému stavu nebyl schopen vůbec dýchnout do přístroje. S ohledem na jazykovou bariéru s ním byla na místě velice obtížná komunikace.

Policisté poté muže převezli k lékařskému vyšetření, kterému se podrobil. Na policejní služebně, kde byl již přítomen i vietnamsky hovořící tlumočník, policisté řidiče vyslechli a zadrželi mu řidičský průkaz. V současné době je muž podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě pravomocného odsouzení hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. V tomto případě se ve výši trestu odráží zejména skutečnost, že jízdou pod vlivem alkoholu způsobil dopravní nehodu.

Muž se policistům doznal, že řídil, nicméně upřesnil, že si z jízdy téměř nic nepamatuje.

Por. Mgr. Iveta Martínková – 19. 10. 2016  

vytisknout  e-mailem