Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidič osobního motorového vozidla vjel na železniční přejezd, kde se střetl s právě projíždějícím rychlíkem

BENEŠOVSKO – Svým nezodpovědným jednáním tak ohrozil život nejen svůj, ale i několika desítek dalších lidí, kteří ve vlaku cestovali. Bylo přitom velké štěstí, že nikdo neutrpěl žádné zranění. Předběžná škoda byla vyčíslena na 800 tisíc korun. 

Událost se stala v pátek dne 22. února letošního roku kolem půl deváté ráno na železničním přejezdu v katastru obce Heřmaničky v okrese Benešov. Dvaatřicetiletý řidič osobního motorového vozidla tovární značky ŠKODA Superb tady nerespektoval světelné a zvukové výstražné zařízení, na kterém svítila červená, a vjel na koleje právě ve chvíli, kdy tudy projížděl rychlík Praha-České Budějovice s celkem pětašedesáti cestujícími na palubě. Došlo ke střetu s lokomotivou, následkem kterého bylo vozidlo odhozeno zpět mimo koleje. Řidič, který v něm byl sám, vyvázl naštěstí nezraněn, stejně tak neutrpěla zranění žádná z dalších zúčastněných osob. Při nehodě uniklo z lokomotivy několik stovek litrů transformátorového oleje a došlo tak k vážnému ohrožení povrchových vod. Na pokyn pracovníka Odboru životního prostředí Votice byla na místo povolána specializovaná firma, která musela kontaminovanou zeminu odstranit. Předběžná škoda byla vyčíslena na 800 tisíc korun. Alkohol v dechu řidiče i strojvedoucího vyloučili policisté na místě orientační dechovou zkouškou. Řidič osobního vozu je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu Obecné ohrožení z nedbalosti, za který mu v případě odsouzení hrozí odnětí svobody na šest měsíců až pět let nebo zákaz činnosti.

Následkem této události byl zcela zastaven provoz na trati Benešov-Tábor a uzavřena silnice II/121. Na místo se sjely všechny složky IZS a pracovníci Drážní inspekce. Provoz byl zcela obnoven až po jedné hodině odpoledne.

Podobné případy na železničních přejezdech nejsou bohužel žádnou výjimkou. Loni ve stejnou dobu došlo v tom samém místě pouze v opačném směru jízdy prakticky k obdobné nehodě. Řidička, která ve vozidle převážela několik rodinných příslušníků, vjela na přejezd právě ve chvíli, kdy tudy projížděla vlaková souprava. Také tehdy došlo ke střetu a odhození vozidla a také tehdy nebyl naštěstí nikdo zraněn. Případ skončil u soudu. Nakonec bez následků dopadlo i nezodpovědné jednání řidičky, která letos v lednu v Týnci nad Sázavou nerespektovala světelné a zvukové zařízení před tamním železničním přejezdem a vjela na koleje. Měla přitom velké štěstí a na druhou stranu se dostala včas. Ke kolizi tak nedošlo, přesto ale naprosto zbytečně riskovala svůj vlastní život i životy ostatních. Tento vážný přestupek v dopravě na místě zaznamenali policisté a případ nakonec skončil ve správním řízení na příslušném úřadě.

Tyto konkrétní případy jsou zářným příkladem toho, jak nebezpečné může být, když se řidič, třeba jen na malou chvíli nevěnuje řízení, zamyslí se, anebo má zkrátka pocit, že koleje stihne přejet včas. Opak je ale pravdou a i takovéto krátké zaváhání může být někdy až fatální. V případě, že se nic nestane a řidič se dopustí „jen“ přestupku, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 5 tisíc korun, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel od jednoho do šesti měsíců a uložení 7 trestných bodů. Pokud jsou naplněny znaky trestného činu, jedná se již o Obecné ohrožení z nedbalosti, za které trestní zákoník ukládá až 5 let odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Nakonec ještě několik základních pravidel, jak se správně chovat na železničním přejezdu:

  • Vlak má vždy přednost.

  • Před vjezdem na koleje se přesvědčte, zda je můžete bezpečně přejet.

  • Pokud je za přejezdem z nějakého důvodu kolona, vůbec na něj nevjíždějte.

  • Pokud zůstanete stát na kolejích a závory se zavřou, raději je prorazte nebo někoho požádejte, aby je nadzvedl. Co nejrychleji přejezd opusťte!

  • Na přejezd v žádném případě nevjíždějte, pokud blikají červená světla, je vydávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku, sklápí se závory nebo jsou již sklopeny!

  • Pokud už vlak přejel, ale přesto blikají červená světla, stále na koleje nevjíždějte. Mohl by totiž projet ještě další vlak. V jízdě můžete pokračovat teprve ve chvíli, kdy červená světla zcela zhasnou, popřípadě začnou blikat světla bílá.

  • Před přejezdem a na přejezdu je zakázáno předjíždění a otáčení!

  • Při zastavení vozidla před přejezdem nesmí řidič užít ani potkávací světla, pokud by jimi mohl oslnit řidiče vozidla v protisměru.

  • Pokud dojde k poruše vozidla přímo na přejezdu, můžete se pokusit za pomoci startéru a se zařazenou rychlostí dostat mimo kolejiště.

  • V případě, že na přejezdu nastane nějaký problém, volejte okamžitě linku 158 nebo 112. Číslo konkrétního přejezdu naleznete na zadní straně značky přejezdu nebo výstražného zařízení.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
27. února 2019

vytisknout  e-mailem