Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič nezastavil při silniční kontrole a vysokou rychlostí ujížděl

JIČÍNSKO - K jeho zastavení policisté použili zastavovací pás a PIT manévr. 

Koncem května prováděla hlídka policistů obvodního oddělení Nová Paka v Lázních Bělohrad dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, když se po 22. hodině rozhodla zastavit ke kontrole vozidlo značky Opel. Řidič však pokynu k zastavení nedbal a dále pokračoval v jízdě. Policisté proto ihned nastoupili do služebního vozidla a začali ujíždějící automobil pronásledovat. Řidič nereagoval ani na opětovné výzvy k zastavení za užití zvukového a výstražného zařízení a světelného nápisu STOP a policistům ve vysoké rychlosti ujížděl. Do pronásledování se postupně zapojily další hlídky. Na přehledném rovném úseku v obci Vejsplachy použila k zastavení vozidla hlídka obvodního oddělení Vrchlabí zastavovací pás a ve Vrchlabí za kruhovým objezdem pak řidič mimo jiné v důsledku propíchnutých pneumatik zpomalil a novopačtí policisté za pomoci speciálně upraveného služebního vozidla s rámem použili k zastavení PIT manévr. Ihned poté policisté společně s kolegy z obvodního oddělení Jilemnice řidiče zajistili a přistoupili ke kontrole.

Šestačtyřicetiletý řidič byl následně vyzván k podrobení se dechové zkoušce, která byla pozitivní. Muž nadýchal 1,36 a 1,29 promile a k požití alkoholu před jízdou se doznal. Policisté mu na místě zakázali další jízdu a zároveň mu zadrželi řidičský průkaz.

Policisté po výsleších a dalších úkonech zahájili trestní stíhání muže a obvinili ho ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

por. Ing. Eliška Majerová
19. 8. 2022, 11:55

vytisknout  e-mailem