Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidič měl přes pět promile alkoholu v dechu

KLADENSKO – Výtržnictví a fyzický útok dvou pachatelů zpacifikovali policisté. 

Na tísňovou linku bylo dne 16. prosince 2017  před čtrnáctou hodinou oznámeno, že v Kladně v ulici V. Lanny  se nacházejí dva muži, kteří jsou ve značné rozepři, jeví známky opilosti a pravděpodobně přijeli na místo s vozidlem a není vyloučeno, že v jízdě budou pokračovat.

Na základě tohoto oznámení byla prvosledová hlídka policistů z oddělení hlídkové služby vyslána na místo k provedení šetření. Policisté již z dálky zaznamenali podezřelé vozidlo, které bylo zaparkováno napříč jízdním pruhem, kdy přední část vozidla zasahovala zcela na chodník. Opodál se nacházel  ve vozovce na zemi ležící muž , který byl fyzicky napadán druhým mužem.  Po příjezdu policejní hlídka okamžitě vyzvala útočníka, aby zanechal svého protiprávního jednání. Výtržník výzvy uposlechl a od útoku upustil. Napadený muž se snažil zvednout ze silnice, ale vzhledem k tomu, že byl silně pod vlivem alkoholu, tak značně vrávoral a potácel se. Neustále byl vulgární ke všem přítomným osobám. Pro zasahující policisty byli oba aktéři tohoto incidentu známými výtržníky ve věku osmatřicet let a dvaačtyřicet let z Kladna. Při prvotním šetření na místě oba pachatelé nadále pokračovali mezi sebou ve slovní rozepři s urážkami. Mladší z pachatelů  stále naznačoval, že chce protivníka napadnout a pokračovat ve svém původním fyzickém útoku. Z těchto důvodů byl opakovaně policisty vyzván, aby svého protiprávního jednání zanechal a uklidnil se. Výtržník ovšem na dané výzvy nereagoval  a udeřil do obličeje druhého muže. Na základě tohoto protiprávního jednání byl podezřelý policejní hlídkou zpacifikován a zadržen  pomocí donucovacích chvatů a hmatů, byla mu přiložena pouta a následně byl umístěn do služebního vozidla.

 Policisté se snažili získat informace k celému incidentu od druhého z výtržníků, což se nepodařilo, neboť byl silně pod vlivem alkoholu a nebyl schopen komunikace, pouze vulgárně pokřikoval.  Policisté poté zadrželi i staršího z mužů, který při zadržení a  prohlídce zda nemá u sebe nějakou zbraň začal klást značný odpor a slovně vulgárními výrazy opět napadal zasahující policisty. Vzhledem k tomu, že jeho agresivita stoupala bylo proti podezřelého agresorovi použito donucovacích prostředků formou hmatů a chvatů. Dále byla přivolána druhá policejní hlídka k převozu i tohoto podezřelého výtržníka.

Před odjezdem policisté oddělení hlídkové služby provedli s podezřelými muži dechovou zkoušku, která byla u osmatřicetiletého uživatele vozidla s negativním výsledkem. U dvaačtyřicetiletého muže byl výsledek pozitivní a naměřená hodnota byla ve výši 5,42 promile alkoholu v dechu.   

Následným policejním šetřením a na základě provedených výslechů zadrženého muže a svědků bylo zjištěno, že oba muži spolu cestovali ve vozidle, které má v užívání  mladší z nich. Poté co řidič opustil na okamžik vozidlo, se starší muž přesunul  ze sedadla spolujezdce na místo řidiče a s vozidlem mu odjel. Následně dojel před prodejnu v ulici V. Lanny, kde špatně zaparkoval a vystoupil z vozidla.  Během několika minut vyběhl ze sídliště v ulici V. Lanny uživatel vozidla , který křičel, že mu tento muž ukradl vozidlo, je opilý a nesmí řídit. Jakmile se dostal do blízkosti svého spolujezdce a zároveň zloděje, došlo z jeho strany k již zmiňovanému fyzickému útoku, ke kterému byla přivolána policejní hlídka.

Policejní hlídky poté oba pachatele eskortovaly na policejní služebnu obvodního oddělení Kladno. Osmatřicetiletý muž je nyní podezřelý z trestného činu výtržnictví. Dvaačtyřicetiletý muž byl umístěn na policejní celu a je podezřelý   z trestných  činů výtržnictví,  neoprávněné užívání cizí věci a ohrožení pod vlivem návykové látky.    

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

19. prosince 2017

vytisknout  e-mailem