Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Respektujte pravidla

Neznalost neomlouvá 

     Většina řidičů se domnívá, že má silniční pravidla v malíku. Každý den se ale mnozí z nás přesvědčují, že tomu tak není. Mnoho řidičů právě touto špatnou domněnkou ohrožuje nejen svůj život a zdraví, ale i životy a zdraví jiných.

 

výstražný trojúhelník výstražný trojúhelník

     Jedním z mnoha nesprávně prováděných úkonů na našich vozovkách je tažení motorového vozidla. Převážná většina těchto účastníků provozu má u taženého vozidla zapnuta „varovná světla“. To je ovšem chyba. Pojďme si zopakovat základní ustanovení pro vlečení motorových vozidel podle § 34 zákona o provozu na pozemních komunikacích.

     Při vlečení motorového vozidla nesmíte jet rychlostí vyšší než 60 km/h.
     Motorové vozidlo smíte vléci na laně pouze v případě, že má bez závad řízení a účinné brzdy. Lano musí být označeno červeným praporkem nebo štítkem o rozměru nejméně 300x300 mm. Vzdálenost mezi vozidly nesmí být kratší než 2,5 metru a delší než 6 metrů. 
Motorové vozidlo smíte vléci na tyči pouze v případě, že má bez závad řízení a jeho okamžitá hmotnost není větší než okamžitá hmotnost vlečného vozidla. Tyč musí být zřetelně označena červenými a bílými pruhy o šířce 75 mm. Vzdálenost mezi vozidly nesmí být kratší než 1 metr delší než 6 metrů.

     Řidiči jsou povinni si před jízdou domluvit způsob dorozumívání během jízdy. POZOR, dle § 7 řidič nesmí držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.
     Vlečení více než jednoho motorového vozidla nebo motorového vozidla s přívěsem je zakázáno. Může se však vléci motorové vozidlo s návěsem. Za motorovým vozidlem s přívěsem se nesmí vléci žádné motorové vozidlo. 

 

     Nesmíte vléci motocykl bez postranního vozíku nebo moped a ani je nesmíte užít jako vlečná vozidla.  Autobus nebo motorové vozidlo vlečené pomocí zvláštního zařízení se smí vléci jen bez přepravovaných osob.  Vlečné vozidlo musí mít rozsvícena obrysová a potkávací světla. Za snížené viditelnosti musí být u vlečeného vozidla rozsvícena obrysová nebo potkávací světla. Při jejich poruše musí být vozidlo osvětleno na straně ke středu vozovky vpředu neoslňujícím bílým světlem a vzadu alespoň jedním červeným světlem; tato světla musí být dobře viditelná a nesmějí být umístěna dále než 400 mm od bočního obrysu vozidla.

     Vlečené vozidlo musí být viditelně označeno VÝSTRAŽNÝM TROJÚHELNÍKEM. ( za sklem vozidla, na zadním čele korby, atd.)
Nesmí být označeno zapnutým výstražným světelným označením, jeho užití vymezuje § 31.
     Toto označení vám totiž brání v užití směrových světel a další účastníci dopravního provozu nejsou tedy informováni o vašem případném úmyslu změny směru jízdy.

    Dbejte nejen na sebe, ale mějte ohledy i k jiným. Chovejte se na silnici bezpečně a předcházejte tak dopravním nehodám.


vytisknout  e-mailem