Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Řemeslník, nebo žhář

Nejprve si přinesl propriety, pak založil požár. Poznáte ho? 

Prvního září ve čtyři hodiny ráno vyjížděli hasiči a policisté na Ortenovo náměstí k požáru podkroví jednopatrové, právě rekonstruované budovy. Ta, i přes veškerou snahu vyjmenovaných složek, z poloviny shořela. Tím majiteli vznikla škoda dosahující přibližně půl miliónu korun.

Při následném ohledání policejní vyšetřovatelé, společně s kolegy hasiči zjistili, že požár nebyla žádná náhoda, ale že budovu někdo cíleně zapálil. Popisovaná situace je o to vážnější, že žhář založil oheň uprostřed vnitrobloku několika bytových, činžovních domů.

Při prošetřování této události jsou, stejně jako v celé řadě dalších jiných případů, velikými pomocníky policistům bezpečnostní kamery. Naštěstí pro muže zákona má dům kde hořelo poměrně velice kvalitní kamerový systém.

Díky záběrům zmiňovaných bezpečnostních kamer policisté zjistili, že podezřelý muž „zavítal“ do vnitrobloku hned dvakrát. Poprvé přišel už osmadvacátého srpna. Tehdy byl oblečen jako dělník, tedy do montérek, na hlavě měl ochranou helmu a na očích pracovní brýle. Při této návštěvě si zjevně na místo následného činu přinesl žebřík a další potřebné propriety.

Do vnitrobloku u Ortenova náměstí se podruhé hledaný muž vrátil, jak již bylo zmíněno, prvního září ve čtyři hodiny ráno, kdy založil požár.

Případ policisté kvalifikovali jako trestný čin poškození cizí věci, kdy případnému pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Nicméně žháře se zatím vypátrat a zadržet nepodařilo.

Proto se nyní obracíme s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud muže na záběrech bezpečnostních kamer poznáváte, znáte jeho totožnost, místo jeho pobytu či pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 2. 11. 2017

vytisknout  e-mailem