Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Rekreační chaty a chalupy v zimě

KLATOVSKO - Doporučení, jak zabezpečit rekreační objekty na zimní období a snížit možnost nezvaných návštěv. 

     Zejména v zimním období policisté na Klatovsku přijímají oznámení od poškozených majitelů o vloupání do různých rekreačních objektů. Nejčastějším způsobem vniknutí do objektu je vypáčení a rozbití skleněné výplně okna nebo ve dveřích, vypáčení dveří nebo rozlomení zámku ve dveřích i odstraněním mříží či okenic.  Škody nevzniknou jen poškozením zařízení, ale především odcizením různých věcí.

     Rekreační chaty a chalupy lákají zloděje zejména proto, že bývají obývány pouze sezónně a mnohdy jsou situovány na odlehlých místech. Na teritoriu okresu Klatovy je mnoho rekreačních chalup a chat, které jsou využívány ve větší intenzitě od jara do podzimu. Některé objekty se nacházejí o samotě nebo v obcích s nízkým počtem trvale žijících občanů. Nesprávná je představa některých občanů, že případný zloděj nemá co ukrást a jejich věci nemají žádnou hodnotu.

      V současnosti pachatelé krádeží odnášejí  především věci, které mohou dále zpeněžit  např. nářadí - elektrické pily, vrtačky, brusky, zahradní nářadí - elektrické nebo motorové sekačky, starožitnosti, jízdní kola i prodlužovací kabely. Pachatelé nezpůsobili velké škody odcizením věcí, ale poškozením zařízení. Někteří při svém pobytu v cizím objektu použijí oděvy a zkonzumují nalezené potraviny i alkoholické nápoje

    Pro policii je těžké vypátrat a získat dostatečný počet kvalitních a hodnověrných stop po zloději, o kterém majitel neví, zda chatu nebo chalupu vyloupil včera či před měsícem. Majitelé, kteří vlastní rekreační objekty na Klatovsku z převážné části dojíždějí z měst i z jiných krajů.

            Majitelům rekreačních chat a chalup doporučujeme správně se pojistit nejen proti krádeži, ale i proti požáru. V minulosti mnoho vlastníků rekreačních objektů uzavřelo pojistné smlouvy za podmínek, které dnes již neodpovídají cenové a hodnotové realitě.

Majitelé by především měli věnovat pozornost:

- mechanickým zábranným prostředkům - uzamykatelné okenice, bezpečnostní zámkový systém, mříže,

- využít elektronickou ochranu  a případné napojení objektu na mobilní telefon,

- pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí (obrazů, starožitností), elektrospotřebičů, nářadí, jízdních kol

- evidujte - název věci, výrobní číslo, pořizovací cenu, rok pořízení, protože po vloupání  uvedené údaje budou po vás požadovány u policie a  pojišťovny při uplatnění náhrady škody,

- udržujte dobré vztahy se sousedy, kteří si ve vaší nepřítomnosti mohou všimnout pohybu neznámých osob a vozidel,

- rekreační objekt namátkově kontrolujte  nebo požádejte jinou osobu, která bydlí v blízkosti.

     Uvedenými doporučeními chceme preventivně působit na majitele rekreačních objektů s cílem zvyšovat jejich povědomí. Informovaností o bezpečnostní situaci a rizicích v regionu chceme přesvědčit majitele o nutnosti zabezpečení vlastního objektu.

     Policisté v  jednotlivých obvodech kontrolují v různých obdobích různé chatové oblasti, ale není možné zkontrolovat veškeré rekreační objekty. Starost o zabezpečení chat a chalup mají především jejich majitelé. Vloupání do rekreačních chalup a chat nelze nikdy vyloučit.

Při zjištění vloupání do objektu:

- nevstupujte do objektu, pachatel může být uvnitř ani nedoporučujeme zakročovat

- neuklízejte po zlodějích

 - nedotýkejte se věcí (zničíte případné stopy) důležité pro objasnění případu a neprodleně případ oznamte na policii.

    

Pokud vám bude chování cizích osob podezřelé, oznamte případ na Policii ČR telefonní linka číslo 158 nebo na jakoukoli policejní služebnu.

 

 

    

  

 

 

nprap. Ladmanová Dana

10. října 2016

vytisknout  e-mailem