Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Regulovčík roku 2018

MS kraj - v Ostravě se uskutečnil již desátý ročník soutěže dopravních policistů 

Praktické dovednosti a teoretické znalosti si v pátek 18. května porovnali moravskoslezští dopravní policisté. Klání se konalo v rámci každoroční soutěže „Regulovčík roku“. Organizace již desátého ročníku se opět ujali policisté odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Záštitu nad konáním akce převzal ředitel krajského ředitelství plk. Mgr. Tomáš Kužel. Soutěže se zúčastnilo celkem 20 vybraných dopravních policistů ze všech dopravních inspektorátů, oddělení silničního dohledu a dvou dálničních oddělení krajského ředitelství.

Dopravní policisté soutěžili ve třech kategoriích - praktické ukázce řízení křižovatky, technice jízdy a teoretických znalostech. Nad praktickou zkouškou bdělo pět rozhodčí: koordinátor BESIPu, pracovník odboru dopravně správních činností Magistrátu města Ostravy a tři instruktoři školního policejního střediska krajského ředitelství. Slavnostního uvítání, které se konalo v areálu Centra bezpečné jízdy LIBROS OSTRAVA, se ujal vedoucí odboru služby dopravní policie plk. Mgr. Bc. Jiří Zlý. Popřál všem soutěžícím hodně úspěchů a konstatoval, že vítězové jsou v podstatě všichni, kteří se soutěže zúčastní.

Po vylosování pořadí se soutěžící, rozhodčí a členové organizačního štábu přesunuli do Ostravy-Mariánských Hor. Dopravní policisté změřili své praktické zkušenosti při řízení křižovatky ulic 28. října a Novinářská. Na ukázku svého umu měl každý vyčleněno 5 minut, ve kterých měl rozhodčí přesvědčit o svých schopnostech uřídit provoz. Soutěž se odehrála v dopoledních hodinách, policisté proto měli na rušné křižovatce, kde se kromě automobilů, autobusů a tramvají také hodně pohybovali chodci, opravdu plné ruce práce. Zvlášť, když někteří řidiči při zjištění, že křižovatku neřídí semafor, ale policista, znejistěli a začali zmatkovat. Tým rozhodčích hodnotil vystupování při převzetí a předání křižovatky, vyrovnání se s dopravní situací na křižovatce, přesnost a srozumitelnost pokynů. Jejich bedlivým očím neunikla ani ústroj, celkové vystupování a autorita při řízení křižovatky.

Po praktické zkoušce se všichni přesunuli zpět do Centra bezpečné jízdy LIBROS OSTRAVA, kde se konala další atraktivní část soutěže, a to jízda zručnosti. Soutěžící se museli „poprat“ s projetím zatáčky se sníženou přilnavostí, slalomem mezi kužely, couváním mezi stojící vozidla, otočením vozidla na malém prostoru, v tzv. „dvorku“ a zastavením vozu na určeném bodě. Měřil se čas, ale každá sebemenší chybička se projevila v podobě trestných bodů.

Na závěr byla pro soutěžící připraveny testy. Policisté museli prokázat své znalosti nejen z dopravních předpisů, ale také z obecných zásad techniky jízdy. Na padesát záludných otázek měli pouze třicet minut.

Po ukončení testů nastal čas, aby organizátoři shrnuli dosažené výsledky ve všech disciplínách. Soutěž byla vyrovnaná. Mnohdy dosáhli policisté stejného počtu bodů, v tom případě o pořadí rozhodlo lepší ohodnocení za řízení křižovatky, jak je dáno v pravidlech.

Na třetím místě se umístili nejmladší účastník soutěže prap. Vlastimil Macháň z dopravního inspektorátu územního odboru Nový Jičín. Druhé místo, tak jako loni, obsadil prap. Patrik Slíva z dopravního inspektorátu územního odboru Frýdek-Místek.

První místo obhájil loňský vítěz nprap. Martin Neděla z dopravního inspektorátu územního odboru Opava. Putovní pohár převzal z rukou náměstka pro vnější službu plk. Mgr. Radíma Daňka, vedoucího odboru plk. Mgr. Bc. Jiřího Zlého a pplk. Ing. Davida Suchana z Ředitelství služby dopravní policie.

Dlužno dodat, že boj o první a druhé místo patřil mezi ty, kde rozhodovala bodové ohodnocení řízení křižovatky, a i to bylo velice těsné. Oba soutěžící dosáhli stejného počtu bodů. Své znalosti a praktické zkušenosti pak mohou ještě zúročit v září na celorepublikovém kole této soutěže, kam se oba svými výsledky nominovali.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
18. 5. 2018

Odkazy do noveho okna

regulovcik_2018_01

regulovcik_2018_01 

Detailní náhled

regulovcik_2018_02

regulovcik_2018_02 

Detailní náhled

regulovcik_2018_03

regulovcik_2018_03 

Detailní náhled

regulovcik_2018_05

regulovcik_2018_05 

Detailní náhled

regulovcik_2018_06

regulovcik_2018_06 

Detailní náhled

regulovcik_2018_07

regulovcik_2018_07 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem