Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

VIDÍME SE? + další preventivní kampaně na dobrou viditelnost

KRAJ – V další vlně budeme chodcům rozdávat reflexní tašky.  

AKTUALIZACE:

Další vlna preventivní kampaně "VIDÍME SE?"  začala dnes 1. únoŕa 2016. Jedná se o vlnu preventivní kampaně zaměřenou na chodce, a to především v jarním kole, chodce staršího věku. Při kampani budou policejní preventisté a dopravní policisté seniorům při vzájemném setkání předávat textilní tašky s reflexním prvkem a logem projektu. Může se jednat o preventivní přednášky policejních preventistů, při kontrolách v rámci vyhlášených dopravních akcích, nebo i při běžném výkonu činnosti dopravních policistů. V rámci kampaně na které spolupracujeme s oddělením BESIP předáme v roce 2016 v kraji více nežli 3 tisíce reflexníxh tašek, kdy v rámci celé republiky se jedná o 50 tisíc tašek od policistů a další tisíce tašek předá právě oddělení BESIP.

Daná kampaň neprobíhá v tuto dobu náhodou. Jedná se o roční období s pozdním východem a brzým západem slunce, kdy je tedy viditelnost v průběhu dne ve větší míře zhoršena. Chodci se pak mohou díky nevhdonému oblečení stát v rámci silničního provozu a tmy "neviditelnými". Dalším faktorem, který  se podílel na aktuálnosti této kampaně je uzákonění povinnosti zvýšit svou viditelnost i pro chodce. V budoucí blízké době má zákonem vzniknout povinnost užívání reflexních prvků chodci mimo obec a to právě za snížené viditelnosti. Bližší detaily jako například jak má prvek vypadat, kde má být umístěn, za jakých podmínek atd. určí prováděcí vyhláška. Ovšem informace ta, že pokud chodec za stanovených podmínek patřičný reflexní prvek nepoužije bude vystavem postihu blokovou poktou až do výše dvou tisíc korun. Daleko horším následkem je však to, že pokud řidič chodce díky nevhodnému oblečení neuvidí, zkrátka nemůže již nic udělat a na poslední chvíli již nedokáže střetu zabránit. Ostatně tu okolnost, že chodce viděli až na psledních chvíli slýcháme často u nehod, kde se účastnil chodec a udála se za snížené viditelnosti. O zavinění nehody (rychlost vozidla, pohyb chodce....) nemá cenu diskutovat, zde je problém zdravotních a leckdy i bohužel tragických následků na zdraví a to právě u chodců.

Odkaz na změny v zákoně o silničním provozu zde... - zdroj www.ibesip.cz

Právě u nás v Královéhradeckém kraji během roku 2015 došlo k 146 dopravním nehodám, při kterých došlo ke střetu vozidla a chodce. Při těchto 5 osob zemřelo, 23   chodců bylo zraněno těžce a 110 lehce. Z uvedených dat je zřejmé že naprostá většina chodců z nehody skončí  z újmou na zdraví či životě. Fakt, že chodec je velmi zranitelným účastníkem silničního provozu je tak zřejmý.

Rozdíl ve viditelnosti chodce oblečeného do tmavého oblečení, či viditelnost u použitého reflexního prvku je informací již celkem známou. Jedná se o desetinásobek vzdálenosti, ale i přesto někteří chodci stále chodí neviditelní.

Více informací o rozdílech ve viditelnosti zde...

Další statistická data z tiskové konference o dopravě v kraji zde...

Více informací o kampani zde...

Tragické nehody v roce 2015 u nás v kraji

Více informací o reflexních prvcích u chodců zde... včetně citace zákona platného od 20. února 2016

Prrůběh kampaně v kraji:

Přednáška v senior-klubu v Nové Pace - Jičínsko
Přednáška pro seniory v Teplicích nad Metují a v Broumově - Náchodsko
Příjemné setkání se seniory v Úpici - Trutnovsko

 

por. Bc. Jan Čížkovský
28. ledna 2016, 09:00/průběžně aktualizováno

________________________________________________________________________________________________________

S nástupem listopadu se dopravní policisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zapojili do celorepublikových preventivních kampaní zaměřujících se dobrou viditelnost účastníků silničního provozu. V rámci těchto kampaní policisté při kontrolách rozdávají reflexní prvky a hovoří s obyvateli kraje, právě na téma dobré viditelnosti.

První je kampaň, při které spolupracujeme s oddělením BESIP, je určená nemotorizovaným účastníkům silničního provozu tedy chodcům a cyklistům.  Její jméno je  „Vidíme se?“ a v rámci této kampaně, respektive při její první vlně chodci a cyklisté dostávají v rámci silničních kontrol reflexní pásky s logem BESIP, kdy v rámci kampaně budou dále distribuovány i jiné reflexní materiály. Článek o jedné z prvních akcí v kraji naleznete zde:kontrola osvětlení vozidel

Více o preventivní kampani BESIPu a Policie ČR kampani naleznete zde:    Vidíme se?

Druhou kampaní, která v kraji proběhla v součinnosti s BESIPem, jsme se zaměřovali na dobře seřízené a používané světlomety u vozidel.  Tato skutečnost se značně podílí na výhledu řidiče vozidla. Více o akci naleznete zde.

Více o kampani BESIPU zde: Vidět a být viděn

V současné době v kraji probíhá třetí kampaň zaměřená na dobrou viditelnost, ta se však týká především spolujezdců v motorových vozidlech. Jedná se o celorepublikovou preventivní kampaň dopravních policistů ve spolupráci s Českou kanceláří pojistitelů, byla zahájena v půlce listopadu. Pokud řidič při řešení technické závady či při dopravní nehodě vystoupí mimo obec na komunikaci, musí mít vždy na sobě oblečenou reflexní vestu, kterou je povinen mít ve vozidle. Společná preventivní akce Policie ČR a České kanceláře pojistitelů, která bude zahájena v polovině letošního listopadu, má za cíl nejen připomenout řidičům tuto povinnost, ale zároveň upozornit na bezpečnost celé osádky vozidla a dovybavit vozidla reflexními vestami určenými pro spolujezdce, aby i oni byli v případě nouzového stání a při pohybu kolem odstaveného vozidla dobře viditelní pro ostatní účastníky silničního provozu,“ říká plk. Ing. Tomáš Lerch, ředitel Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

Více o kampani naleznete zde: http://www.policie.cz/clanek/byt-dobre-viditelny-v-silnicnim-provozu-znamena-mnohdy-prezit.aspx

Kampaň Vidíme se? a reflexní vesty spolujezdcům probíhají v kraji i nadále v průběhu zimy, kdy je právě viditelnost, díky brzkému stmívání a pozdnímu rozednívání velmi důležitá.

Články jak preventivní kampaně probíhali v kraji:

Hradec Králové 4 - 6. 11. a 9. 11. 
Trutnov 20. 11. 
Hradečtí policisté a prevence v dopravě
 (prosinec 2015)
Prevence v dopravě na Hradecku pokračuje (březen 2016)

por. Bc. Jan Čížkovský
25. listopadu 2015, 12:00

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem