Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Recidivisté se vloupali do přízemních bytů

Kriminalisté zadrželi dva muže, kteří se do bytů dostávali přes okno rozbité dlažební kostkou nebo kamenem. 

Detektivové z 8. oddělení třetího policejního obvodu zadrželi v minulých dnech dva muže, kteří se od letošního dubna vloupali do devíti přízemních bytů na různých místech metropole. Převážně v noci nebo po setmění si vytipovali přízemní byt, rozbili okno dlažební kostkou nebo kamenem a vlezli dovnitř. Byt poté prohledali a většinou odcizili šperky, peníze, notebooky, fotoaparáty, ale nepohrdli ani sbírkou odznaků ve skleněné dóze nebo luxusní lahví koňaku. Navíc v dalších třech případech se jim nepodařilo do bytů dostat a odešli tak s nepořízenou.
 
Zkušenější recidivista má ovšem na svědomí ještě vloupání do bytu v Novoborské ulici na Proseku, odkud odcizil platební kartu a pak se s ní pokusil 15x bezúspěšně vybrat hotovost ze sedmi bankomatů. Snažil se tak přijít k téměř 120 tisícům, vybral ale jen pět tisíc korun. Celková škoda na odcizených věcech převyšuje 350 tisíc korun a na poškozeném majetku více než 50 tisíc korun.
 
Podle kriminalistů má dvojice bohatou trestní minulost. Starší recidivista už strávil ve vězení 16 let za majetkovou trestnou činnost a mladík byl v patnáctiměsíční podmínce od 5. listopadu za vloupání do bytu v Kytlické ulici na Praze 9.
 
Vyšetřovatel obvinil dvaapadesátiletého muže ze spáchání trestného činu krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci, neoprávněného opatření platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí. Na území hlavního města Prahy se totiž pohyboval i přes zákaz soudu.
 
Jeho třiadvacetiletý „kolega“ si vyslechl obvinění ze spáchání stejných trestných činů s výjimkou maření výkonu úředního rozhodnutí. Ovšem u tohoto mladíka podal kriminalista státnímu zástupci podnět k návrhu na uvalení vazby, protože se těchto skutků dopouští opakovaně, je uživatelem pervitinu a prostředky na obživu získává výhradně trestnou činností. Soudce však vazbu neakceptoval a detektivové tak stíhají mladíka na svobodě.
 
Starší recidivista nakonec skončil ve věznici, kde si odpykává dvouletý trest odnětí svobody. Okresní soud v Trutnově totiž na muže vydal v srpnu příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody za krádež zahradního nářadí v budově obecního úřadu na Trutnovsku a porušení trestu zákazu pobytu v Praze.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 28. 11. 2014
Odkazy do noveho okna

Vloupání do bytu 1

Vloupání do bytu 1 

Detailní náhled

Vloupání do bytu 2

Vloupání do bytu 2 

Detailní náhled

Vloupání do bytu 3

Vloupání do bytu 3 

Detailní náhled

Vloupání do bytu 4

Vloupání do bytu 4 

Detailní náhled

Vloupání do bytu 5

Vloupání do bytu 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem