Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Recidivista – kavalír – opět udeřil

LIBEREC - Kriminalisté v těchto dnech dopadli muže, který byl postrachem rekreačních objektů na Liberecku a Jablonecku. Nyní je už ve vazbě.  

Kriminalisty na Liberecku a Jablonecku zaměstnával od února do současnosti neznámý pachatel, který se specializoval na vykrádání chat, chalup a rekreačních objektů. Právě těchto případů v inkriminovaných měsících rapidně přibývalo, proto policisté veškerou svou pozornost upřeli k tomu, aby zjistili, kdo má bezmála dvě desítky vykradených objektů určených k relaxaci a odpočinku,  na svědomí.

Díky kvalitní a dobré práci se jim nakonec podařilo dopadnout muže, který měl všechny tyto skutky spáchat. Jeho dopadení ale nebylo jednoduché, předcházela mu velice precizní a mravenčí práce kriminalistů, kteří při vyšetřování každého případu zajišťovali všechny stopy, které by mohly poodhalit totožnost osoby, která chalupy vykrádala. Přitom museli vyloučit i veškeré stopy, otisky, které patřily  majitelům toho konkrétního objektu. Veškerý zajištěný materiál pak posuzovali specialisté z oboru forenzních věd, zejména z oblasti trasologie a mechanoskopie, kdy následně jednotlivé nasbírané důkazy porovnávali s dostupnými databázemi.

Foto_01

Odhalení pachatele bylo o to složitější, že se snažil co nejméně „škodit“.  Měl specifický způsob, kterým se do chat dostával, přičemž vše se snažil dát do takového stavu, aby nebylo vůbec zřejmé, že se do chalupy někdo vloupal. Velice „kavalírsky“ si počínal i uvnitř. Nedělal nepořádek, nerozhazoval věci, neničil – po chalupě se pohyboval, jako by byl ve vlastním, nepůsobil žádné škody. „Pouze“ odnášel věci, které se mu vešly do batohu a které mohl rychle prodat, zpeněžit. A konzervativní byl i ve způsobu, jak se k chalupám dostával. Jak v roce 2013, tak  i letos, využíval autobusy městské hromadné dopravy.

Nicméně v polovině května se kruh kolem zloděje – kavalíra – začal uzavírat. Právě díky vyhodnoceným stopám se policistům podařilo ztotožnit osobu muže, který vždy v dopoledních hodinách chalupy vykrádal. Byl jím pro ně známý 43letý recidivista z Liberce. Naposledy s ním měli „co dočinění“ v roce 2013, kdy jej obvinili ze série vloupání do chat a chalup na Liberecku. Na základě rozhodnutí soudu si za tyto skutky odpykával až do února 2016 trest odnětí svobody.

Po propuštění z věznice se ale ke svému „osvědčenému řemeslu“ vrátil, neboť mu chyběly peníze na běžný život. Změnil ovšem způsob, kterým se do chalup dostával, co ale nezměnil, byly boty. Díky daktyloskopii tak kriminalisté měli jasno v tom, že otisky bot, které zajišťovali u většiny případů, patřily právě jemu. Pak už následovala dobře naplánovaná strategie jeho zadržení, na kterém se podíleli kriminalisté z Liberce, Jablonce nad Nisou, policisté z hlídkové služby a policejní psovod. Jeho zadržení proběhlo v těžko přístupném terénu – v lesích na Jablonecku, kdy se snažil před policisty utíkat do špatně prostupných roklin. Zadržení tak dokončili kriminalisté.

Foto_03

Několikrát souzený recidivista, který za branami věznice strávil již od roku 1998 celkem 12 let svého života, způsobil odcizením věcí z chalup škodu za téměř 150 tisíc korun.  V jeho batohu mizely věci, které byly skladné a snadno prodejné – nářadí, oblečení, zahradnické pomůcky, ale i malé televizory, apod. Některé obratem ruky prodal v restauračních zařízeních nebo  náhodným osobám, které potkal, s některými zamířil do zastaváren.

Policejní komisař již 43letého Liberečana obvinil z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Současně podal návrh státnímu zástupci, aby bylo jeho vyšetřování vedeno vazebně. S tímto návrhem se následně soudce ztotožnil, a to z důvodu, aby se neskrýval před trestním stíháním a aby v trestné činnosti nepokračoval. V případě odsouzení mu hrozí další, až pětiletý trest odnětí svobody.  

Statistika:
2015 - vloupání do rekreačních objektů na území Liberce
131 případů/52 objasněno – (39,7%)

Největší zrealizované případy v roce 2015:
- pachatel ročník 1991 – 8 skutků
- pachatel ročník 1987 (stíhán vazebně)  – 5 skutků
- pachatel ročník 1949 – 7 skutků
- pachatel ročník 1976  (stíhán vazebně) – 7 skutků

2016 - vloupání do rekreačních objektů na území Liberce
35 případů/23 objasněno (65,7%)

Největší zrealizované případy v roce 2015:
- pachatel ročník 1991 (stíhán vazebně) – 11 skutků
- pachatel ročník 1973 (stíhán vazebně) – přes dvě desítky skutků

 

27. 5. 2016
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem