Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Recidivista bez skrupulí cílil na seniory

KRAJ/JIČÍNSKO – Stařenky a staříky balamutil dovozem zboží pro příbuzné, které si nechal zaplatit a zmizel. 

senior - hůl.jpgIlustrační foto/Policie ČR

AKTUALIZACE:

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí muže do vazby. Ten návrh akceptoval a soudce Okresního soudu v Jičíně před malou chvílí rozhodl o tom, že obviněný bude stíhán vazebně.

nprap. Aleš Brendl
02. dubna 2020; 13:10

_____________________________________________________

Podvodné jednání na seniorech, které zatím dosáhlo částky přesahující 350.000 korun, vyšetřují kriminalisté z Královéhradeckého kraje. Zadrželi jednoho muže z Olomoucka, který nyní čeká na další postup vyšetřování v policejní cele.

Krajští kriminalisté společně se svými kolegy z jičínské kriminální služby objasnili sérii trestné činnosti šestapadesátiletého muže, kterého viní z toho, že se od poloviny ledna až do konce března letošního roku (2020) napříč celou republikou dopouštěl podvodů na seniorech, při kterých využíval jejich vysokého věku a zneužíval obavy o jejich blízké. S činností nepřestal ani za nouzového stavu.

Scénář muž často měnil s ohledem na okolnosti a osoby, na které cílil. Vydával se za pracovníka plynáren s nabídkou výměny topného kotle. Častěji pak klamal pod záminkou toho, že doručuje topný kotel, kola na motorové vozidlo, čerpadlo s motorem, nebo potřebuje finanční hotovost pro příbuzného poškozených. Na ně se ostatně před důchodci odkazoval vždy, aby tak podpořil důvěryhodnost svého jednání. 

Samozřejmě, že poté, co mu senioři předali finanční hotovost, zmizel a žádné zboží nikdy nedodal. Ve většině případů se jednalo o částky v řádu tisíců i desítek tisíců korun. V průběhu vyšetřování se ukázalo, že muž je recidivistou, který byl již v minulosti 13 let za mřížemi za 125 prokázaných skutků majetkové a násilné trestné činnosti. Policisté jej vzhledem k okolnostem důvodně podezírají, že svými podvody okradl mnohem více lidí.

Kriminalisté zahájili mužovo trestní stíhání pro zločin podvodu a přečin porušování domovní svobody. A protože z dosud dokumentovaných 19 skutků byly 4 spáchány v době nouzového stavu, policisté při stanovení právní kvalifikace postupují podle přísnější trestní sazby. Obviněnému tak v této souvislosti hrozí 2 až 8 let opětovného pobytu za mřížemi. Zároveň vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby.

Policie radí: "Všem občanům, obzvláště těm dříve narozeným, doporučujeme velkou obezřetnost a opatrnost. Podvodníci neustávají ve svých rejdech ani v této náročné době. Využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Proto nedůvěřujte neznámým lidem a nikoho nepouštějte do domu. Pokud se už stanete obětí, nebojte se, nestyďte se a oznamte to Policii České republiky, v dnešní době samozřejmě nejlépe telefonicky, na linku 158. Všem oznámením se budeme věnovat!"

por. Mgr. Eva Prachařová, por. Mgr. Lucie Konečná
2. 4. 2020; 11:00

vytisknout  e-mailem