Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Realizace případu BIO

Společná tisková zpráva GŘC a ÚOKFK SKPV  

Dne 30. listopadu 2010 byla příslušníky Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování a Celní správy ČR na různých místech České republiky, konkrétně v Olomouckém kraji, Zlínském kraji, Jihomoravském kraji, kraji Vysočina a Královéhradeckém kraji, provedena závěrečná část realizace trestní věci podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle ustanovení § 240 odst. 1, 3 trestního zákoníku. Policisté a celníci společně zasáhli proti osobám, které odebíraly minimálně v tomto roce oleje z daňového skladu v Polské republice, přičemž tyto oleje přepravovali na území České republiky a to v úmyslu zkrátit daň a získat tak neoprávněný prospěch při jejich dalším prodeji. Ve sledovaném období měli tito pachatelé dopravit na území České republiky oleje v množství nejméně 3,5 milionu litrů a toto množství následně distribuovat jako motorovou naftu ve volném oběhu na území České republiky. Přitom nafta byla prodávána do sítě čerpacích stanic v ceně deklarované včetně SPD a DPH, avšak bez toho, aby došlo k přiznání a zaplacení příslušné SPD a DPH z minerálních olejů. Tímto jednáním měli pachatelé způsobit České republice zastoupené příslušnými finančními úřady škodu na SPD ve výši převyšující 44 milionů korun a na DPH ve výši nejméně 9 milionů korun. 

 
V rámci realizace obvinili policisté 19 osob. Dále bylo provedeno 14 domovních prohlídek a 29 prohlídek jiných prostor a pozemků. Policisté dále zajistili finanční prostředky v hodnotě 3 milionů korun a akcie v hodnotě 1,6 milionů korun. Rovněž byla v jednom z objektů v Golčově Jeníkově nalezena kompletně zařízená pěstírna konopí, ve které byla nalezena stovka rostlin. Vzhledem k věcné a místní příslušnosti však byla pěstírna předána policejnímu orgánu v Havlíčkově Brodě. Akce, která byla mimořádná svým rozsahem, se zúčastnilo 150 celníků a 120 policistů. 

 
Tři hlavní organizátoři jsou stíháni vazebně, ostatní obvinění byli ponecháni na svobodě. Pachatelům výše uvedené trestné činnosti hrozí, v případě pravomocného odsouzení, trest odnětí svobody na pět až deset.


 
 
 
pplk. Mgr. Roman Skřepek                                       mjr. Bc. Jiří Barták
       ÚOKFK SKPV                                                        GŘC

 

vytisknout  e-mailem