Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce vedení Policejního prezidia ČR na mediální útoky některých českých médií

Vedení Policejního prezidia České republiky je již několik týdnů terčem mediálních útoků ze strany některých českých médií a to zejména médií mediální skupiny MAFRA. Tématem těchto stále se opakujících ataků je reorganizace a vznik Národní centrály proti organizovanému zločinu. Proti tomuto nekorektnímu přístupu podsouvání účelově upravených informací se vedení Policejního prezidia České republiky opětovně důrazně ohrazuje a žádáme žurnalisty, aby svoji práci vykonávali v souladu s obecně známým etickým kodexem novinářů, které v několika různých verzích vždy obsahují a zdůrazňují nutnost zveřejňovat pravdivé a nezkreslené informace, odolávat nátlakům a střetu zájmů, být profesionální, důvěryhodný, zodpovědný a neúplatný. 

Považujeme za nutné pro širokou veřejnost zdůraznit, že pokud se například Lidové noviny ve svých účelových článcích odvolávají na rozhovor s policejním prezidentem genmjr. Tomášem Tuhým z roku 2014, kde uvedl, že „myšlenku národního kriminálního úřadu, který by zastřešil celorepublikové úřady, zavrhuje“, jde o dva roky staré informace, které byly aktuální v době jeho nástupu do funkce. Navíc ale ve stejném rozhovoru také policejní prezident Tuhý uvedl, „že si slibuje, že se celorepublikové útvary budou zabývat především tím, co mají ve svých názvech, a nepolezou si do zelí“ a že v tomto ohledu „sází na intenzivnější komunikaci se státními zástupci“. Zároveň dodal, že „případné kroky nepodnikne dříve, než si vybere svého náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování“. Tuto informaci a konstatování již zmíněné médium potlačuje a nabízí tak čtenářům zkreslený pohled a zkrácenou interpretaci dva roky starého rozhovoru.

Opakujeme, že plán orgánu, který by zastřešil jednotlivé útvary s celorepublikovou působností, vznikal už v minulých letech, ale nikdy k tomu nebyly vytvořeny vhodné podmínky. Ty se nabízí až teď. Zároveň k tomu přispívá i změna bezpečnostního klimatu v Evropě, narůstající migrace, opakující se teroristické útoky v zahraničí i změna struktury kriminality a organizovaného zločinu jako takového.
Vedení Policejního prezidia České republiky se domnívá, že ke každé kvalitně vykonávané manažerské práci patří průběžné vyhodnocování funkčnosti řízené organizace a jejich struktur a následně ke každé práci dobrého manažera jistě patří funkčnost opravovat, vylepšovat a napravovat případné chyby nebo disproporce z pohledu interního i externího. K tomuto slouží manažerská rozhodnutí, které má vedení jakékoliv organizace ve svojí neodmyslitelné kompetenci. Po dvou letech si vedení Policejního prezidia České republiky vyhrazuje právo vykonávat kvalitní manažerskou práci i nadále. S tímto souvisí také přijímání rozhodnutí, za která nese svoji odpovědnost z této pozice vyplývající.

Zmíněné sdělovací prostředky v posledních dnech uvedly i informace zpochybňující diplomovou práci náměstka služby kriminální policie a vyšetřování brig. gen. Zdeňka Laubeho. Náměstek policejního prezidenta nemá s údajně nepravým podpisem oponenta na své diplomové práci nic společného, u jeho obhajoby, která proběhla naprosto standardně a regulérně, byl přítomen jak vedoucí, tak i oponent a námitky k diplomové práci neměli. Komise, kterou sestavila Policejní akademie ČR, aby podezření prověřila, došla k závěru, že „autor splnil všechny požadavky kladené na zpracování své diplomové práce a standardním způsobem ji před jmenovanou komisí obhájil“.

Co se týká diskutované kauzy Bereta, o které sdělovací prostředky píší, že to bude jediná kauza, kterou nebude řešit Národní centrála proti organizovanému zločinu, uvádíme, že ji bude vyšetřovat stejný tým policistů jako doposud a tedy průběh vyšetřování nebude nijak brzděn ani narušen.

plk. Ing. Jana Macalíková
tisková mluvčí PP ČR

25. 7. 2016

vytisknout  e-mailem