Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Reakce ředitele policie na zveřejněné informace na Facebooku

KRAJ - Témata: nábor, platy policistů, tarifní třídy a náborový příspěvek. 

Vážení čtenáři,

s ohledem na množící se dotazy a nepravdivé komentáře umístěné pod náborovým článkem královéhradecké policie zveřejněném na portálu www.facebook.com jsem se rozhodl vyvrátit některé zavádějící informace a uvést na pravou míru polopravdy šířené internetovou komunitou. Na úplný úvod bych však rád poděkoval všem diskutujícím za jejich příspěvky, protože ačkoliv se nám některé nečtou úplně příjemně a jsme si vědomi často těžké životní situace policistů, tak ale naším cílem není cokoliv tajit a předkládat veřejnost zmanipulovaná data. Naopak, rádi bychom byli co nejvíce transparentní, a proto mi dovolte seznámit Vás s některými informacemi, které jsou konkretizované do podmínek Královéhradeckého kraje.

V prvé řadě není pravda, že ze služebního poměru v Královéhradeckém kraji odchází více policistů, než se nám jich daří přijímat. Pravda je taková, že ve sledovaném roce 2018 jsme přivítali 50 nových kolegů a naše řady jich opustilo pouze 14. Za loňský rok je pak poměr 76 přijatých versus 55 odchozích (cca 3 % z celkové počtu policistů sloužících u královéhradecké policie), což dokládá, že o službu u Policie ČR je v našem kraji zájem a příchody v absolutním porovnání převyšují odchody. Přesto nemáme obsazeno celkem 36 tabulkových míst z celkového počtu 1854.

Hojně diskutované téma průměrné výše služebního příjmu je další oblastí, do které bychom rádi vnesli jasno. Průměrný služební příjem policistů v kraji služebně umístěných ve 3. tarifní třídě lehce převyšuje částku 27 000 Kč brutto, u policistů ve 4. tarifní třídě částku 32 500 Kč brutto a u policistů v 5. tarifní třídě pak dosahuje výše téměř 38 200 Kč brutto. Jinými slovy i policisté sloužící na základních útvarech, tj. například obvodních odděleních či pohotovostním a eskortním oddělení, mají služební příjem blížící se úrovni celokrajského průměru. Není tedy pravdou, že by kolegové na základních útvarech měli výrazně podprůměrný služební příjem. Zároveň je i zde nutné upozornit, že služební příjem je stanoven zákonem a prostor pro jeho navyšování je velmi omezený.

Přesuňme se krátce k tématu kariérního postupu. Nejprve pár zajímavých čísel: V královéhradeckém kraji působí 98 policistů ve 3. tarifních třídách, 286 policistů ve 4. a 427 v 5. tarifních třídách. Tyto údaje jasně naznačují, že v případě splnění podmínek a dalších požadavků pro výkon služby reálně existuje funkční systém postupu do vyšších tarifních tříd a tento se snažíme v praxi realizovat.

Na závěr uvedu ještě pár slov o vyplácení náborového příspěvku. Ten je možno přiznat nejprve po uplynutí zkušební doby, což je 6 měsíců. Výplata je realizována jednorázově a pokud uvedeme modelový případ policisty, který nastoupil do služebního poměru 1.1.2018, tak tento dostane částku 75 000 Kč vyplacenou jednorázově dne 15.8.2018. V současnosti tento model neplánujeme nijak měnit a nastupující noví policisté dostanou příspěvek vyplacen bez ohledu na to, zdali nastupují na Hradecku či Trutnovsku.

Tato má stručná reakce na některé zavádějící informace nemá ambice jakkoliv zasahovat do Vaší diskuze a ještě jednou mi dovolte poděkovat všem diskutujícím za konstruktivní kritiku, případně za pozitivní zprávy - jsme přeci jenom zástupci organizace, jež má hlavní heslo „pomáhat a chránit“ a názory veřejnosti jsou pro nás stejně cenné (a mnohdy cennější) jako tvrdá statistická data a případové analýzy. Pevně věřím, že se mi podařilo alespoň částečně vyvrátit šířené polopravdy a informační šumy a těším se na setkání s případnými budoucími kolegy. Stávajícím policistům bych rád vyjádřil slova díků za každodenní výbornou práci a požádal je o vytrvání v jejich neutuchající snaze o bezpečnost v našem kraji.

S úctou

plk. JUDr. David Fulka
3.7.2018; 07:50 hod.

vytisknout  e-mailem