Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Reakce na článek uveřejněný v Benešovském deníku pod názvem „Muž přepadl ženu, utekl, když křičela o pomoc“

BENEŠOVSKO – V této souvislosti považujeme za nutné upozornit na několik důležitých skutečností, které v článku vůbec nezazněly. Také se domníváme, že informace, tak jak byly zmíněny ve svém kontextu, mohly mezi občany vzbudit zbytečnou paniku a vyvolat tak v nich obavy a strach o jejich životy a zdraví. V neposlední řadě opětovně a důrazně apelujeme na všechny občany, aby se v případě nebezpečí obraceli neprodleně na policii, nikoliv na média nebo sociální sítě. 

V pondělí tohoto týdne vyšel v Benešovském deníku článek pod názvem „Muž přepadl ženu, utekl, když křičela o pomoc“. Už z nadpisu a následného perexu tedy vyplynulo, že v Týnci nad Sázavou došlo k přepadení ženy s kočárkem. Jako pachatel byl označen jeden z dělníků hovořící ukrajinským přízvukem, který se svými spolupracovníky v místní části Brodce staví pro město chodník. Dále zde mimo jiné zazněla citace jedné tamní obyvatelky, která z obavy o svou bezpečnost nechtěla zveřejnit své jméno. Tvrdila, že má strach, bojí se těmi místy chodit a nechce ani domyslet, co by se stalo, kdyby tudy šla nějaká mladá žena anebo dívka… Tedy jasné informace, které dle našeho názoru mohly rozšířit mezi tamními obyvateli zbytečnou paniku a mohly případně vzbudit obavy o jejich životy a zdraví.

V této souvislosti upozorňujeme na fakt, že nám žádný takový případ nebyl hlášen a tudíž jsme autorovi tohoto článku nemohli potvrdit to, že se stal. Nedisponujeme ani informacemi o tom, že by měla být tato část města pro občany nebezpečná. A to ani díky naší místní znalosti, ani proto, že se na nás dosud v této souvislosti nikdo oficiálně neobrátil. Taktéž v minulosti jsme zde žádný podobný incident nezaznamenali. O tom, že se mělo v této lokalitě udát zmíněné přepadení, jsme se dozvěděli až z otevřených zdrojů. Začali jsme tedy konat z úřední povinnosti. Případu se ujali týnečtí policisté, kteří ve velmi krátké době zmíněnou ženu kontaktovali. Přestože jim sdělila, že událost oznamovat nechce, vyslechli ji, aby zjistili co nejvíce informací o okolnostech celého případu a možném pachateli. Žena uvedla, že jí skutečně neznámý muž pomohl s kočárkem do schodů. Po chvíli ji ale opět kontaktoval s tím, že se mu líbí, chytil ji za rameno a břicho. To samozřejmě nečekala, lekla se a začala křičet o pomoc. Muž se jí poté omluvil a z místa odešel. Přestože se údajně cítila otřesena, policii vůbec nekontaktovala.

Přestože míru společenské škodlivosti stanovili policisté v tomto případě velmi nízkou, bylo chování tohoto dosud neznámého muže přinejmenším nevhodné. Proto případ kvalifikovali jako přestupek proti občanskému soužití a v současné době velmi intenzivně pracují na tom, aby pachatele vypátrali. Mělo by se jednat o muže ve věku mezi 30 až 40 lety, vysokého přibližně 175 – 180 cm. Měl hovořit česky, možná s přízvukem. Na sobě měl mít blíže nepopsaný pracovní oděv.

Nejen v souvislosti s tímto případem tedy opětovně a velmi důrazně apelujeme na širokou veřejnost, respektive na každého, kdo by se do podobné situace dostal. Ať už se vám přihodí jakákoliv věc, která by vykazovala znaky nějakého protiprávního jednání, ocitli jste se v nějakém nebezpečí, obraťte se prosím neprodleně na Policii ČR a to nejlépe na lince tísňového volání anebo na kterékoliv policejní služebně. Již několikrát v minulosti jsme totiž bohužel museli dementovat události, které se ve skutečnosti vůbec nestaly anebo byly velmi zkreslené, především kvůli tomu, že si je lidé primárně sdíleli na sociálních sítích.

V tomto případě se dotyčná primárně obrátila na média a podle všeho by případ vůbec neoznámila. Policie by následně byla nařčena z nečinnosti a neschopnosti pachatele vypátrat. Včasné oznámení je pro ni ale naprostý základ. Jakákoliv prodleva poté výrazně znesnadňuje její další práci.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
31. května 2018

vytisknout  e-mailem