Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rasově motivovaný útok - Aktualizace

Policisté hledají pachatele brutálního napadení.  

Policisté pátrají od úterý 19. srpna po agresorovi, který deset minut po devatenácté hodině napadl na autobusové zastávce Plaňanská na Počernické ulici patnáctiletého mladíka, který vystoupil se svou o rok mladší přítelkyní z autobusu. Samotnému napadení předcházela narážka na to, že poškozený chodí s Romkou, vůči čemuž se mladík ohradil. Následně dostal od jednoho z mladíků dvě rány pěstí do obličeje, upadl na zem, kde se hlavou udeřil o beton a zůstal v bezvědomí. Po tomto napadení útočníci z místa odešli směrem k Malešickému parku a z konverzace vyplynulo, že bydlí někde v okolí. Na místě incidentu zůstala přítelkyně napadaného mladíka a ještě jeden svědek, kteří poskytli zraněnému první pomoc a zavolali záchrannou službu. Ta mladíka odvezla do nemocnice, kde je od té doby v umělém spánku.
 
Popis: Mladík, který zaútočil na poškozeného, byl ve věku okolo 17 až 19 let, 170 až 175centimetrů vysoké sportovní postavy, měl krátké černé vlasy a oblečený byl do modrého trička a černých kraťasů. Přes rameno nesl černou tašku značky Adidas. Vypadal jako sportovec, jelikož při útoku zaujal bojový postoj. Kriminalisté se také domnívají, že by mohl dělat některý z bojových sportů a mohl jet z tréninku nebo na něj.
 
Druhý z mladíků byl ve věku okolo 17 až 19 let, 170 až 175cm vysoké postavy a měl krátké hnědé vlasy vepředu česané do špičky. Oblečený byl do šedé mikiny a také měl přes rameno sportovní tašku.
 
Kriminalisté případ prošetřují pro podezření ze spáchání trestných činů těžké ublížení na zdraví a výtržnictví., za což v případě odsouzení hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Nicméně není vyloučeno, že právní kvalifikace případu bude změněna a to s ohledem na zdravotní stav poškozeného.
 
V případě, že máte jakékoliv informace k případu, které by ho pomohli vyřešit, volejte linku 158.
 
por. Bc. Jan Daněk – 8. 9. 2014
 
Aktualizace 11. 9. 2014 v 14:45 hodin:
 
Účastník incidentu na autobusové zastávce Plaňanská se přihlásil na policii.
 
Sedmnáctiletý mladík s policisty dobrovolně spolupracuje. Vypověděl, že byl účastníkem popsaného incidentu, ale ten se odehrál jinak, než bylo interpretováno. Podle jeho sdělení sice udeřil mladíka pěstí do obličeje, ale tomu nepředcházel žádný rasově motivovaný podtext. Uvedl, že si na zastávce povídal se svým kamarádem, když přijel autobusem, ze kterého vystoupila skupinka několika chlapců ve věku kolem šestnácti let a dívka. Tato skupinka je obstoupila a bez důvodu jeden z nich začal jeho a jeho kamaráda slovně atakovat jestli mají nějaký problém, tak si to můžou vyřídit. Následně jeho kamaráda jeden z nich chytil pod krkem a udeřil pěstí. Proto se rozhodl sedmnáctiletý mladík v obavě, že přijde další útok, reagovat tak, že na obranu svého kamaráda udeřil jiného chlapce ze skupinky. Ten se totiž podle všeho chystal k fyzickému útoku na jeho kamaráda, proto ho udeřil do obličeje, až upadl na zem. Pak z místa incidentu odešli poté, co s poraněným byla na místě celá skupinka jeho kamarádů, kteří přivolali záchranku. Ještě před tím ale poskytl zraněnému láhev vody. Sedmnáctiletý mladík také uvedl, že v té době nevěděl, jak vážné poranění chlapci způsobil.
 
To jak se celý incident opravdu odehrál, v současné době vyšetřují kriminalisté čtvrtého policejního obvodu. V této souvislosti prosíme, aby se přihlásil muž, který procházel okolo zastávky „Plaňanská“ a byl napadení přítomen, dalšímu incidentu zabránil a mladíky od sebe odtrhnl. Mohl by totiž výrazně přispět k objasnění celého případu.
 
Popis svědka: Muž ve věku přibližně 25 až 35 let štíhlé hodně vysoké postavy a hnědých vlasů. Oblečený byl do modrého trika, které bylo zřejmě tmavší barvy, kostičkovaných kraťasů pod kolena a na zádech měl batoh šedo oranžové barvy.

por. Bc. Jan Daněk - 11. 9. 2014 

vytisknout  e-mailem