Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Rady nejen pro řidiče

Odstraňte z vozidla sníh a led. Víte, kde naleznete aktuální INFO o sjízdnosti?  

AKTUÁLNÍ INFORMACE nejen o SJÍZDNOSTI SILNIC naleznete na: www.dopravniinfo.cz

Vzhledem k současnému stavu povětrnostních podmínek je vozidlo před cestou velmi často pokryto sněhem, ledovou vrstvou, nebo jsou „jen“ omrzlá skla oken. 

Automobil je v tuto dobu již řádně připraven na zimní provoz. Brzdy, motor, osvětlení jsou zkontrolovány a plně funkční. Kola jsou vybavena zimními pneumatikami, akumulátor je plně funkční a řádně nabitý, provozní kapaliny jsou doplněny, včetně dostatečné zásoby paliva (pro možnost uvíznutí například v koloně a zjednání tepelného komfortu), výbava vozidla je mimo povinnou doplněna o „zimní“, tedy například o škrabku, smetáček, sněhové řetězy, rukavice, plně funkční svítilnu s připraveným zdrojem elektrické energie, startovací kabely, náhradní nemrznoucí směs – jak do ostřikovačů, tak do chladící soustavy.

Vozidlo je tedy v dlouhodobém hledisku pro jízdu v zimě připraveno. Ovšem automobil je nutné připravit i před každou jízdou.

Ranní „škrabání“ skla je nepříjemná činnost, mrzne, tma a spěch do zaměstnání jsou nepříjemné faktory, však řádný výhled z vozidla je velmi důležitý a zákon, respektive jeho provádějící vyhláška jej i upravuje:

V zorném poli řidiče nesmí být umístěny žádné předměty (např. okrasné a upomínkové předměty), které by omezovaly výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení určených k umístění na skla vozidla.

 

Doporučení:

  • Odstraňte sněhovou vrstvu nejlépe z celého povrchu vozidla. (Když jsou očištěná pouze okna, tak během jízdy sníh z kapoty opět okna postupně pokrývá)
  • Odstraňte námrazu na sklech oken. Nejlépe ze všech, čelní okno k řádnému výhledu vskutku nepostačí.
  • V případě zamlžení, či námrazy skel zevnitř tuto odstraňte také, a to před započetím jízdy a nespoléhejte se na „rychlé ofouknutí“ ventilátorem během jízdy.
  • Při čistění oken opatrně uvolněte přimrzlé stěrače a z těchto odstraňte námrazu.
  • Odstraňte sníh a námrazu ze světlometů – vrstva sněhu či ledu snižuje jejich svítivost.
  • Zajistěte řádnou viditelnost registrační značky.
  • Očistěte samozřejmě i zpětná zrcátka a poté zkontrolujte jejich správné seřízení.
  • Odstraňte zachycený a umrzlý sníh za jednotlivými koly na lapačích nečistot.

Nebo je vhodné různým činnostem předcházet:

  • Využít možnost zastřešeného parkování.
  • Překrytí čelního skla nebo celé vrchní části karoserie vhodným způsobem (plachta, deka, karton, či přímo k tomu zhotovené a prodávané pomůcky).
  • Odklopit či vhodně podložit stěrače.
  • Aplikovat do zámků dveří nemrznoucí přípravek (tento však po případné aplikaci není vhodné umístit do vozidla, druhý den ráno by nám v případě zamrznutí zámku uvnitř vozidla nebyl nic platný).
  • Nanést na okna chemický přípravek zabraňující nebo omezující mlžení skel.

 

Důkladná očista platí i pro řidiče nákladních vozidel, dodávek, či tahačů s návěsem. Především u vozidel s plachtovou střechou hrozí vytvoření kaluže vody, která například přes noc snadno zmrzne v mohutný kus ledu. Dále se během jízdy může tento i několika kilogramový segment, ať již vlivem rychlosti, brzdění, tlaku vzduchu, odstředivé síly, či nerovnosti na vozovce bez kontroly uvolnit a způsobit vážné škody na majetku či zdraví.


Právě    kus    ledu  hrál  zásadní roly  v  dopravní nehodě,  kterou  včerejšího  dne tedy   1. prosince 2010 v odpoledních hodinách řešili královéhradečtí policisté v obci Všestary. Zde došlo k dopravní nehodě tím, že řidič nezjištěného nákladního vozidla s návěsem neočistil plachtu návěsu, ze které při jízdě odlétl kus ledu. Tento zasáhl čelní sklo nákladního vozidla, jedoucího za ním. Při nehodě došlo k značnému poškození čelního skla okna a k zranění řidiče. Škoda na poškozeném nákladním vozidle je 30 tisíc korun.

Více informací k bezpečné jízdě na www.ibesip.cz

Čtěte také:
Zima se hlásí aneb INFO nejen pro řidiče
Připraveného řidiče zima nezaskočí
Máte přezuto?
Řidiči pozor, zima udeří!

nprap. Jan Čížkovský
2. 12. 2010
 

vytisknout  e-mailem