Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pyrotechnická služba

Jižní Čechy - Letos vyjížděl krajský pyrotechnik celkem 12 krát. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Od počátku letošního roku vyjížděl krajský pyrotechnik celkem ke 12 případům spojeným s pyrotechnickou problematikou. Za stejné období loňského roku vykazují policejní statistiky o dva výjezdy méně než letos.
Jeden z posledních případů bohužel skončil zraněním školáka. Kluci nalezli na poli odhadem 19 raný kompakt zábavné pyrotechniky, ráže 30 mm, který zapálili. Celý kompakt explodoval a zranil jednoho z chlapců. Krajský pyrotechnik Ladislav Zágiba, který byl na místě výbuchu, dodává: „Při používání zábavné pyrotechniky občané zapomínají na důležitou povinnost. Po odpalu pyrotechniky, např. ráno po oslavách, je nutné udělat pečlivou prohlídku místa a části zábavné pyrotechniky řádně zlikvidovat. Občas se totiž stává, že některé elementy nejsou při odpalu funkční a zůstanou nevybuchlé,“ varuje pyrotechnik.
Stejně tak tomu zřejmě bylo i v uvedeném případě. Jednalo se asi o zapomenutý kompakt ještě ze silvestrovských oslav.
Zhruba dvě třetiny všech pyrotechnických výjezdů tvoří nález munice. K tomu dochází nejčastěji při terénních úpravách, úklidu půdy apod. V našem regionu se nevybuchlá munice nachází zejména v pohraničních oblastech na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Pyrotechnici se nejčastěji setkávají s velkým množstvím pěchotního střeliva, ručními granáty všech typů, dělostřeleckými granáty a leteckými bombami. Ve většině případů jde o ruskou a německou munici z II. světová války.
V minulosti se policejní pyrotechnici setkávali s vášnivými hledači militárií, kteří nalezenou munici zcizovali. Neuvědomovali si, že se jedná o majetek naší republiky a zároveň podceňovali i nebezpečí, které hrozí každému, kdo manipuluje s nebezpečnou municí. V současné době se ale karta obrátila a hledači s policejními pyrotechniky spolupracují a své nálezy jim řádně oznamují. Za to jim určitě patří dík.
Malé, ale nebezpečné
Puškový granát v ruce pyrotechnikaPuškový granát v ruce pyrotechnika
Tak označil krajský policejní pyrotechnik nejčastěji nacházené puškové granáty německé výroby. „Nebezpečí shledávám v tom, že uvnitř granátu je jednoduchý zapalovač, u kterého už chybí bezpečnostní prvky. Znamená to, že jehla úderníku je již uvolněná a při neopatrném zacházení může snadno dojít k výbuchu,“ vysvětluje Ladislav Zágiba. Obratem dodává, že i policejní pyrotechnik je při likvidaci tohoto druhu granátu, který má podobu válečku (viz foto), velice obezřetný.
A jak při nálezu neznámého předmětu postupovat? Především je třeba zdůraznit a připomenout, že se v žádném případě nesmí s nalezeným předmětem manipulovat a nebo jej dokonce prozkoumávat. Místo nálezu je nutné označit a okamžitě vyrozumět Policii ČR. Její pyrotechnická služba pak neznámý předmět zajistí, stejně tak jako zajistí i jeho bezpečný odvoz.

komisař Jana Hlavínová, 7. 4. 2010, pisjc@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem