Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pyrotechnici zneškodnili bombu z války v Berlíně, zavřené bylo i nádraží

20. dubna 2018 Pyrotechnici úspěšně zneškodnili válečnou bombu poblíž hlavního nádraží v Berlíně. Evakuace kvůli půltunové pumě probíhala od pátečního rána, po 13. hodině se ji podařilo zneškodnit. Lidé se mohli vrátit domů či do zaměstnání a obnovil se i provoz hlavního vlakového nádraží. 

Asi 10 tisíc obyvatel centrální části německé metropole v okruhu 800 metrů od nalezené bomby muselo svá bydliště opustit do 9 hodin ráno. 

„Jak už jste se dozvěděli z médií, bude dnes zneškodňována bomba z druhé světové války,“ hlásala policie z ampliónu. „Vyzýváme všechny lidi v dotyčných bytech, aby je okamžitě opustili,“ uváděli policisté, kteří pro jistotu byty obcházeli i jednotlivě.

Jakmile policie oblast zkontrolovala, začalo po poledni samotné zneškodnění bomby, která podle berlínských úřadů nepředstavuje bezprostřední nebezpečí. Letecká puma se našla při stavebních pracích poblíž hlavního nádraží v centru města.

Berlínské úřady na dobu likvidace zájemcům nabízeli přístřeší v prostorách dvou místních škol.

Omezení v dopravě

Mezi 10:00 a 14:00 SELČ byl přerušen i provozna hlavním nádraží a silně se omezily i starty a přistání na letišti Tegel. Likvidace pumy dopadla vedle železniční a letecké dopravy také na některé autobusové a tramvajové linky. Vlaky z Česka jezdily místo hlavního nádraží do berlínských stanic Špandava (Spandau) a Gesundbrunnen. 

Páteční přesuny se kromě místních obyvatel dotkly i několika ministerstev, místního soudu nebo části areálu univerzitní nemocnice Charité. Evakuace dopadla také na několik hotelů v okolí hlavního nádraží a pobočku České tiskové kancléře, která je poblíž.

Zneškodňování bomby podobného rozsahu se v Berlíně odehrává jednou či dvakrát do roka. V celém Německu se každý rok najde více než 2 000 tun válečných bomb a munice.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/berlin-evakuace-letecka-puma-dg2-/zahranicni.aspx?c=A180420_100008_zahranicni_PAS

vytisknout  e-mailem