Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pyrotechnici vyjížděli k nálezům munice

Karvinsko - S nalezenými předměty připomínající munici, nikdy nemanipulujte 

V uplynulých dnech vyjížděli pyrotechnici na Karvinsko hned ke dvěma nálezům munice. Manipulace s nevybuchlou municí může být velice nebezpečná. I zkorodované, pro mnohé neznámé, střelivo může být i přes své stáří aktivní. V těchto případech, nálezu munice, doporučujeme s takovým předmětem vůbec nemanipulovat, nedotýkat se. Ihned informovat policii a držet se v bezpečné vzdálenosti.

První oznamovatel dobrovolně vystavil v nebezpečí nejenom sebe, ale i policisty. V jednom domě na Orlovsku muž ve středních letech při likvidaci pozůstalosti našel několik kusů munice. Krabici s municí naložil do auta a odvezl na havířovské obvodní oddělení. Přivolaný pyrotechnik zjistil, že v krabici byly uloženy malorážní munice, nábojnice a náboj 23x115 mm. I když později bylo zjištěno, že munice není nebezpečná, nehrozilo riziko výbuchu, nálezce s takovými předměty neměl vůbec manipulovat.

Druhé oznámení o podezřelém předmětu bylo přijato prostřednictvím linky 158. Operační důstojník volajícího muže poučil, aby s předmětem nemanipuloval, držel se v bezpečné vzdálenosti a vyčkal na policisty.  Nálezce se zachoval ukázkově. Policejní hlídka vyjela do Havířova na ulici U Obory, místo zajistila a povolala pyrotechnika. Podle oznamovatele předmět připomínající náboj částečně vyčníval z půdy. Přivolaný pyrotechnik sdělil, že se jedná o německý protiletadlový náboj ráže 20 mm. Náboji chyběla aktivační část, proto nehrozilo nebezpeční výbuchu. Evakuace nebyla nutná, okolí místa nálezu není zabydleno.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, 15. listopadu 2021


 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem