Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pyrotechnici přijeli na Vyškovsko v tomto týdnu hned několikrát

VYŠKOVSKO: Lidé nacházejí často starou munici. 

Na procházkách v lesích, při pracích na zahradě nebo při výkopových pracích. Zejména při takovýchto příležitostech lidé nachází starou munici na Vyškovsku. Zmínit musíme i tzv. hledače kovů, kteří také poměrně často narazí na takovéto předměty. V posledních dnech zajišťovali policejní pyrotechnici na Vyškovsku hned několik nálezů munice. Ve čtvrtek to byly na Slavkovsku dva nálezy. Při výkopových pracích našli dělníci ruskou tříštivou dělostřeleckou minu. Pár hodin předtím oznámil muž z obce Křenovice, že při vyklízení starého domu, který koupil, nalezl na půdě předmět připomínající munici. Na místo přijeli policisté a rovněž pyrotechnik. Ten zjistil, že se jedná o německý protipancéřový náboj ráže 20 mm.

Ve středu mířil pyrotechnik k Rychtářovu. Mezi Lhotou a Rychtářovem výkopové práce rovněž odhalily další pozůstatek poslední války. Šlo o nevybuchlou cvičnou dělostřeleckou minu o průměru 120 mm. V průběhu nedělní procházky našel jiný muž u obce Drnovice v křoví poblíž cesty dělostřelecký granát.

 I dnes ( v pátek 15. října) před polednem nalezli zemědělci starou munici. Bylo to poblíž obce Podomí. Zcela správně zavolali policii. Na místo ihned vyjeli vyškovští policisté. Zajistili nález do příjezdu pyrotechnika. Ten si poté dělostřelecký granát převzal.

Všechny nálezy pocházejí z druhé světové války a pyrotechnik si je převezl k odborné likvidaci.

V případě podobného nálezu s předmětem nemanipulujte a ihned volejte linku 158. I když se jedná o předmět menších rozměrů, nikam jej nepřevážejte, ale volejte policii na místo. Přivolaní policisté zajistí místo a střeží jej do příjezdu pyrotechnika. Zda se jedná o munici a zde je aktivní rozhodne teprve náš specialista, není proto ostudou, když ohlásíte i předmět, který munici připomíná, a nejste si jisti.

por. Mgr. Alice Musilová, 15. 10. 2021

vytisknout  e-mailem