Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Půlroční miminko bylo uneseno

České Budějovice - Policistům trvalo necelou hodinu nalezení a vypátrání odcizeného vozidla, ve kterém byl v autosedačce kojenec. (Hl. schránka 974 221 116) 

Okamžiky hrůzy a šílené bezmoci zažila v úterý odpoledne zhruba třicetiletá maminka z Českých Budějovic. Kolem páté odpoledne zaparkovala své vozidlo značky Opel Astra bílé barvy poblíž křižovatky ulic B. Smetany a Jírovcova. Ve vozidle ponechala klíče a nejen je. Z vozidla odešla na kratičký okamžik do přilehlé budovy. Když se vrátila k místu, kde zaparkovala vozidlo, čekalo na ni pouze volné parkovací místo. Opel byl pryč. Po prvním úleku nastoupila čirá hrůza, ve vozidle byl přece její půl roční syn v autosedačce a v zavazadlovém prostoru pes rasy zlatý retriever. Přes prvotní porušení základních bezpečnostních pravidel, neponechávat dítě bez dozoru, neponechávat ve vozidle klíče …, vyděšená žena tentokrát nezaváhala a vytočila tísňovou linku policie 158. Každá minuta při pátrání rozhoduje.


Policisté z Obvodního oddělení České Budějovice, které sídlí o několik ulic dál, ihned začali pročesávat bezprostřední okolí místa, ulice a dvory domů. Policisté mimo službu ihned na telefonické svolání vyrazili s popisem vozidla a kojence do města, do přidělených pátracích sektorů. Do akce se během několika minut zapojili policisté v celém kraji a strážníci Městské policie v Českých Budějovicích. Operační středisko vyhlásilo policejní uzávěru celého kraje a všechny hlavní silniční trasy v kraji obsadili policisté pátrající po odcizeném vozidle s bezbrannou osádkou. Popis vozidla byl předán policistův v celé republice.


Mimořádná událost byla policistům oznámena v 17:15. Minuty utíkají, unesené bezbranné dítě má pro pátrající policisty a kriminalisty mimořádnou důležitost. V tomto okamžiku jsou všechny síly a prostředky jihočeské policie nasazeny do akce. Policisté zjišťují svědkyni, která viděla vozidlo odjíždět směrem k Palackému náměstí. Dva mladí policisté z Obvodního oddělení policie České Budějovice nprap. Aleš Horák a prap. Martin Havlík si nakládají do služebního vozu vystrašenou maminku a zaměřují své pátrání do okolí Palackého náměstí. Vybírají si díky své místní znalosti místa, o kterých ze své praxe vědí, že zde pachatelé vozidla odstavují. Vjíždějí do opuštěného dvora mezi domy v Lipenské ulici, zde si vyděšená maminka všímá na trávníku ležícího psa, je to její retriever. Policisté pokračují do zadní části dvora. V rohu je odstavené ukradené vozidlo, odemčené a na zadním sedadle spí v autosedačce malý kojenec. Maminka má v očích slzy a děkuje policistům za jejich dobrou práci. Je přesně 18:02. Na místo přijíždí kriminalistický technik a zajišťuje z vozidla stopy, které by mohly pomoci dopadnout pachatele. Policejní psovod se služebním psem jde po stopě vedoucí od opuštěného vozidla k Lipenské ulici.


Českobudějovičtí policisté nadále pátrají po pachateli, kterého podezírají ze spáchání trestného činu neoprávněného užívání cizí věci, neoprávněného držení platební karty a únosu dítěte.
 

Mgr. Jiří Matzner  pisjc@mvcr.cz

21. 4. 2010

 

vytisknout  e-mailem